Diagnosticul corect al infecțiilor urinare. Nu lua antibiotice, dacă nu este cazul

Orice infecție urinară creează disconfort tuturor celor care se confruntă cu ea. Nu în toate cazurile testele de laborator pot indica acest diagnostic. Medicii explică faptul că o astfel de problemă medicală trebuie să fie însoțită de simptomatologia specifică pentru a fi considerată infecție urinară.

Testele de laborator au arătat că în probele de urină analizată există o colonie de bacterii. Ei bine, asta nu înseamnă că ai o infecție urinară. Dr. Răzvan Mulțescu, medic primar urolog, a explicat la „Doctor Medika” de ce: „Conform ghidurilor, infecția urinară înseamnă prezența germenilor în cultura de urină plus simptomatologie. Dacă avem doar o urocultură pozitivă, aceea nu este o infecție urinară. O urocultură pozitivă fără manifestări clinice se numește colonizare bacteriană”.

Culturile de bacterii nu se tratează cu antibiotice, așa cum se întâmplă în cazul infecțiilor urinare, afecțiuni care au o simptomatologie clară. Medicii recomandă ca administrarea antibioticelor să se facă doar dacă pacientul prezintă simptomatologia specifică unei astfel de infecții.

„Să nu ne tratăm singuri, să nu luăm antibiotic la orice manifestare apărută. Din păcate nu doar pacienții au tendința de a face excese, ci și medicii uneori exagerează cu utilizarea antibioticelor. Nu orice urocultură pozitivă este infecție urinară și trebuie tratată cu antibiotice. Dacă vorbim despre colonizarea bacteriană fără simptome clinice, antibioticul se administrează în cazul în care pacientul urmează să treacă printr-o intervenție chirurgicală la nivelul aparatului urinar” a mai spus dr. Răzvan Mulțescu.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes