Doi foști miniștri ai Sănătății, în vizorul DNA. Ancheta are legătură cu achiziția vaccinului anti-COVID-19 în mandatele acestora

Foștii miniștri ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, ambii parlamentari în Parlamentul României, sunt cercetați într-o anchetă a Direcției Naționale Anticorupție, privind presupuse fapte de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. Dosarul penal are legătură cu achiziția de vaccinuri în pandemie, prejudiciul depășind 1 miliard de euro. În aceeași anchetă este cercetat și fostul premier, Florin Câți. În toate cazurile se cere ridicarea imunității parlamentare. 

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, „La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării şi distribuţiei vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziţia unor opţiuni viabile de vaccinuri şi care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziţie anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre. Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcţie de numărul populaţiei, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populaţie revenea statelor membre. De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de “opt-out”, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuţie pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite”. 

Mai mult, în același document anchetatorii arată că: „deşi dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane faţă de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacţionat şi ordonanţat la plată achiziţia în plus a cantităţii de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului”. 

La scurt timp de la emiterea comunicatului de presă, Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, a precizat că: „Dacă ne uităm în anii 2020-2021, există achiziţii de vaccinuri făcute, cred că de fapt cele mai multe au fost achiziţionate chiar la sfârşitul mandatului domnului Tătaru.  Apoi au fost cu mult mai puţine achiziţionate în mandatul meu, în mandatul doamnei Mihăilă, din aprilie încolo nu ştiu câte au fost achiziţionate. Lucrurile astea cred că trebuiau lămurite de mult”, potrivit News.ro

Oficialii REPER, partid din care face parte în prezent Ioana Mihăilă susțin faptul că: „ Am văzut cererea procurorilor, este evident că instituţiile abilitate au tot dreptul să investigheze fapte sau decizii care au legătură cu banii publici. Suntem un partid pentru care statul de drept este cheie şi toţi membrii noştri sunt oricând disponibili pentru lămurirea oricărei situaţii care are legătură cu munca lor în funcţiile publice pe care le-au ocupat” potrivit News.ro. 

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea