Dupa 15 mai, românii cu masca pe figură. Ce presupune!?

Din 15 mai, va trebui să purtăm cu toții mască de protecție în momentul în care mergem într-un spațiu închis sau când circulăm cu mijloacele de transport în comun. Și tot de la mijlocul lunii viitoare, vom putea ieși din case fără a avea asupra noastră declarația pe propria răspundere. Sunt doar câteva dintre precizările făcute, miercuri, de președintele Klaus Iohannis, la finalul unei ședințe cu reprezentanții Guvernului.

Astfel, la finalul discuțiilor, șeful statului a anunțat că toate restricțiile impuse de autorități rămân în vigoare până pe 15 mai. Apoi, de la jumătatea lunii viitoare se va încerca relaxarea măsurilor și etapizat situația să revină la normal. Pentru început, din 15 mai masca de protecție va deveni un accesoriu obligatoriu pentru toată lumea în spațiile închise sau autobuze.

”Aşa vom arăta după 15 mai în spaţiile publice închise şi atunci când folosim transportul public în comun”, a afirmat preşedintele la începutul declaraţiei, purtând masca de protecţie, după care a renunţat la ea, pentru a putea fi auzit mai bine.

Tot din 15 mai vm putea ieși din case fără a completa înainte o declarație pe propria răspundere. Pe de altă parte, vor fi în continuare interzise  toate genurile de manifestări publice.

Am avut o nouă întâlnire cu premierul şi un grup de miniştri şi consilieri. Este vorba de relaxarea măsurilor pe care le-am luat pentru protecţia populaţiei. Vom avea în scurt timp un plan detaliat pe care îl vom prezenta public. Una dintre măsuri este cea cu masca de protecţie. Astfel, am decis astăzi că după data de 15 mai toată lumea va fi obligată să poarte măşti de protecţie în spaţiile publice închise şi în transportul în comun. Poate renunţăm la purtarea măştii la anul. O a doua măsură pe care am decis-o este una care va bucura mulţi români. După data de 15 mai vom renunţa la restrângerile de circulaţie individuale”, a declarat Klaus Iohannis.

Astfel, românii vor trebui să poarte mască de protecție:

-în mijloacele de transport în comun

-în supermarketuri

-în farmacii ori la cabinetele medicilor

-în toate instituții publice

Deși a anunțat relaxarea măsurilor din 15 mai, Iohannis i-a îndemnat pe români să respecte până atunci toate regulile impuse de starea de urgență.

”Până în 15 mai staţi acasă, toate restricţiile rămân în vigoare”  După 15 mai vom putea să ne mişcăm mai liber, însă viaţa nu va reveni din păcate la normalitatea pe care am cunoscut-o înaintea acestei pandemii. Vom avea un plan de relaxare în paşi, care activitate când poate să înceapă. O activitate importantă este activitatea şcolară şi vom elabora un plan concret pentru revenirea elevilor la şcoală. Planul va fi prezentat public când e elaborat cu toate detaliile aferente”, a afirmat preşedintele.

Iohannis a anunţat şi că va fi un plan şi pentru activitatea economică. 

”Să nu ne imaginăm că totul revine la normal în 15 mai, unele restricţii vor dispărea, multe altele vor rămâne în picioare. Şi pas cu pas, în funcţie de evoluţia cazurilor, vom încerca să intrăm într-o nouă normalitate pentru că experţii spun că virusul nu va dispărea. Va trebui să găsim o modalitate de trai cu această epidemie. Pe măsură ce interdicţiile impuse de autorităţi vor fi luate înapoi, răspunderea fiecăruia dintre noi va deveni mai mare„, a ţinut să precizeze Iohannis.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea