După studiile pe copii, încep și cele pe femei însărcinate. Ce vaccin intră în teste

Compania AstraZeneca a anunțat, de curând, că va începe studiile clinice pe copii cu vârste între 12 și 18 ani, pentru a vedea dacă vaccinul anti-COVID poate fi administrat și acestei categorii de vârstă. Nici o companie nu a făcut până acum studii clinice pe copii, despre care se știe că, în general, sunt asimptomatici la infectarea cu SARS-CoV2 ori fac forme foarte ușoară de boală.

Pfizer și BioNTech anunță acum începerea studiilor clinice pe femeile însărcinate. Deși acestea nu au intrat în testările inițiale, medici din toată lumea au recomandat, în cazuri particulare, vaccinarea gravidelor, beneficiile fiind mai mari decât riscurile.

Potrivit NBC, studiul va fi făcut pe 4000 de gravide din SUA, Argentina, Canada, Chile, Mozambic, , Africa de Sud, Spania şi Marea Britanie, ale căror sarcini au între 24 și 34 de săptămâni.

Este o nevoie disperată de orice date care ne ajută să reasigurăm femeile însărcinate că vaccinul este sigur pentru ele”, a spus dr. Brenna Hughes, specialist la Duke Health din Durham, citată de NBC.

Dr. William Gruber, cercetător la Pfizer, a transmis printr-un comunicat: „Suntem mândri să începem acest studiu în cazul femeilor însărcinate şi să continuăm să adunăm dovezi privind siguranţa şi eficienţa pentru a putea susţine utilizarea vaccinului la subpopulaţii esenţiale”.

Studiul  nu pornește de la zero, pentru că există un grup restrâns de femei care au participat la primele teste pentru vaccin și care au rămas însărcinate în timp ce testarea nu se terminase. Iar concluzia specialiștilor a fost că nu au fost raportate riscuri sau efecte adverse care să pună în pericol viața femeii sau a fătului.

Pe de altă parte, recent a fost descoperit că imunitatea dobândită prin vaccinarea anti-COVID se transmite la făt. Descoperirea vine după ce o femeie din SUA a născut după ce se vaccinase. Despre acest caz puteți citi AICI.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes