Endometrioza, boala care afectează femeile fertile

Endometrioza este o boală care apare, cel mai des, la femeile fertile. Se pare că până la 10% din pacientele afectate se află în perioada de fertilitate. Principalul simptom al bolii este durerea. Netratată corespunzător, afecțiunea poate provoca infertilitate.

„Femeile afectate de endometrioză sunt în perioada fertilă, deja între 9 și 10% dintre femeile în perioadă reproductive sunt afectate de această boală și 50% dintre pacientele pe care le monitorizăm în centrul de fertilitate suferă de endometrioză. Uneori poate să fie greu de diagnosticat, pentru că e posibil să nu descoperim nimic la examenul ginecologic de rutină, dar pacienta se prezintă de regulă pentru dureri foarte mari la menstruație” susține dr. Lucia Luchian, medic primar obstetrică ginecologie, Doctor în Medicină, supraspecializare în FIV și reproducere umană asistată, în cadrul Centrului de FIV și Fertilitate Columna, parte a Rețelei Private de Sănătate Regina Maria.

Principalul simptom al endometriozei sunt durerile pe care pacienta le resimte, atât în timpul menstruației, cât și în timpul actului sexual.

„Aceste paciente pot să aibă dureri în timpul actului sexual sau dureri pelvine cronice. Pur și simplu, în fiecare zi, pacientele acuză faptul că au dureri foarte mari în zona pelviană” a explicat dr. Lucia Luchian.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea