EXPLICAȚIILE SPECIALIȘTILOR: de ce românii neagă existența noului coronavirus

În pofida creșterii alarmante a numărului de cazuri de COVID-19 în România, mulți oameni continuă să nege existența virusului care provoacă această boală. Specialiștii sunt de părere că principala cauză a neîncrederii o reprezintă mesajul distorsionat al autorităților.

În timp ce numărul cazurilor crește rapid de la o zi la alta, România este împărțită între cei care cred în existența noului coronavirus și a celor care îi neagă existența. Specialiștii sunt de părere că modul eronat în care autoritățile au comunicat în spațiul public informații cu privire la evoluția epidemiei în țara noastră reprezintă sursa valului de neîncredere.

Este o greșeală fantastică pe care acest Guvern o face, aceea de a veni și a nega specialistul. Nu înțeleg ce au acești guvernanți cu specialiștii”, a explicat psihologul Ovidiu Telegescu la Medika TV.

De asemenea, și teoriile conspiraționiste prezentate publicului larg de anumite persoane publice joacă un rol important în ceea ce privește sporirea gradului de neîncredere. „Principalul factor sunt teoriile conspirației create în jurul noului coronavirus. Sunt multe persoane publice care neagă existența coronavirusului și persoane publice care au influență largă”, a fost opinia sociologului Ciprian Necula, în cadrul unei intervenții telefonice în emisiunea „Medika Special”

Ce este de făcut?

Specialiștii sunt de părere că este foarte important ca mesajele autorităților să fie transmise clar și însoțite de puncte de vedere avizate de specialiști.

Dacă vrem să facem lucrurile cum trebuie, mesajele noastre trebuie să fie clare și însoțite de exemple. Orice lucru necunoscut, așa cum se întâmplă cu acest virus, trebuie să-l accept că el există, că nu știu nimic despre el și că mi-ar fi mult mai ușor să fac ceva să previn și să-mi continui viața decât să stau să mă izolez sau să respect alte lucruri care sunt consecința directă a actelor mele”, a mai spus psihologul Ovidiu Telegescu.

O explicație similară, privind mesajul eronat transmis de autorități, a oferit, recent, și acad. prof. dr. Adrian Restian, care e de părere că nu e prea târziu pentru ca autoritățile să schimbe modul de comunicare. Explicațiile reputatului specialist le puteți găsi aici.

Tags: , , , , , , ,
Ți-ar putea plăcea