Încă un cadru medical răpus de coronavirus. Cum s-ar fi infectat asistentul medical de 51 de ani din Vișeu de Sus

Noul coronavirus a făcut încă o victimă în rândul cadrelor medicale din România. Este vorba despre un asistent medical de 51 de ani, Marius Iuga, care lucra în CPU-Tampon, Spitalul Orășenesc Vișeu de Sus.

Testat pozitiv pe 9 noiembrie, asistentul a început să se simtă rău pe 13 noiembrie și a fost internat la Spitalul Orășenesc din Vișeu de Sus și transferat apoi la Spitalul de Pneumoftiziologie “Dr. Nicolae Rușdea” Baia Mare. Duminică starea de sănătate s-a agravat și a necesitat intubare pe secția de ATI. Din păcate, virusul a fost cel care a învins până la urmă.

Anunțul privind decesul asistentului medical a fost făcut de Federația “Solidaritatea Sanitară” din România, care a postat pe Facebook un mesaj de condoleanțe. Sindicaliștii ridică însă și o altă problemă: cea privind modul în care se infectează cadrele medicale cu virusul SARS-CoV2.

Este un moment trist pentru noi toți când colegi de-ai noștri aflați, de luni de zile în linia întâi, în lupta cu moartea pentru a salva viața pacienților lor, sunt și ei răpuși de COVID -19. Dar și mai trist este că, în multe cazuri, conducătorii unor unități sanitare se grăbesc să afirme că salariații s-au infectat în comunitate și nu ca urmare a desfășurării activității, excluzând ultima ipoteză fără nici un temei.

Măsurile de sănătate și securitate în muncă ce ne privesc pe noi, salariații din sănătate, trebuie luate împreună cu noi prin Comitetele de Sănătate si Securitate în Muncă constituite la nivelul unității și cu acordul reprezentaților salariaților desemnați de organizațiile sindicale”, se arată în comunicat.

Potrivit Federației, există suspiciunea că asistentul s-ar fi infectat chiar în spitalul în care lucra, în urma unei decizii luată de medicul epidemiolog. Chiar Marius Iuga a scris pe Facebook în urmă cu câteva zile acest lucru, înainte ca starea să i se agraveze.

Suspiciunea lui Marius Iuga a fost că s-a infectat chiar în unitatea medicală, după ce s-a primit o dispoziție ca hainele civile și echipamentul de lucru să fie depozitate în același loc.

Iată ce a postat Marius Iuga pe contul său personal cu câteva zile în urmă când a aflat că a fost diagnosticat pozitiv „Ce se poate întâmpla când ai o conducere tâmpă și un epidemiolog care îi întrece pe toți în prostologie pe secția CPU-TAMPON. Până nu cu mult timp în urmă hainele civile, cele cu care veneam de acasă stăteau pe un cuier atârnate, încăpere în care ne dezbrăcam și ne echipam în echipamentele individuale de lucru, perioadă în care nu s-a întâmplat niciun incident la locul de muncă. Mintea luminată a epidemiologului a dat dispoziție ca hainele civile să dispară de pe acel cuier și să fie închise în aceleași dulapuri unde era depozitat echipamentul individual de lucru, aspect interzis complet de lege. Și uite așa este prezumția rezonabilă că m-am infectat cu Covid din aceasta cauză. Urale epidemiologului nostru”.

Așteptăm poziția autorităților, unității sanitare și DSP privind aspectele sesizate public de către colegul nostru despre modul cum s-a infectat”, se mai arată în comunicat.

Decesul lui Marius Iuga este cel de-al 58-lea înregistrat în rândul lucrătorilor din sănătate, 7 decese fiind doar în ultima săptămână.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea