Inteligența artificială în medicină, beneficii atât pentru medici, cât și pentru pacienți. Medic: Ne ghidează către un diagnostic precis

Inteligența artificială poate fi utilizată și în medicină, iar Laboratoarele Clinice Regina Maria o folosesc deja în procesul de interpretare a analizelor medicale. Beneficiile pe care le aduce tehnologia specialiștilor sunt multiple.

„În hematologie și anatomopatologie avem achiziția de imagini. Toată lumea știe că în hematologie avem momente în care se fac frotiuri de sânge. În acest caz, inteligența artificială decide, pe baza unor reguli impuse de către medic, să realizeze frotiurile. Frotiul de sânge este colorat și scanat printr-un soft special și imaginea respectivă este citită și este marcată cu detaliile necesare medicului pentru a-și concentra atenția. Imaginile sunt difuzate pe monitorul medicului, iar medicul vede totul și se poate concerta pe punctele cheie ale rezultatului” a declarat la Medika TV, dr. Andreea Alexandru, director medical Divizia Laboratoare Clinice Regina Maria.

Totodată, inteligența artificială oferă posibilitatea medicilor să intre în contact cu specialiști de peste hotare, pentru a se consulta cu privire la diagnosticele pacienților. Rezultatele sunt obținute repede, iar pacienții beneficiază rapid de tratamentul necesar.

„La fel se întâmplă și anatomopatologie și în oncologie. În toate bordurile oncologice se face această procesare de către inteligența artificială care adună toate datele, oferind astfel posibilitatea medicilor să consulte opinii ale unor specialiști din alte părți ale lumii. Totul pentru a oferi un diagnostic cât mai precis pacientului. Ne ajută să nu mai avem bariere de granițe geografice” a mai spus dr. Andreea Alexandru.

Cu ajutorul inteligentei artificiale, specialiștii din Laboratorul Central au implementat o procedură de verificare automată a rezultatelor, procedură ce răspunde standardelor internaționale Clinical & Laboratory Standards Institute (CLSI), reduce eroarea umană și garantează acuratețea rezultatelor.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes