Investigații medicale necesare diagnosticării endometriozei

Endometrioza este o boală care afectează capacitatea de fertilitate a pacientelor. De asemenea, multe dintre femeile diagnosticate cu această afecțiune întâmpină probleme sociale și de cuplu. De aceea, tratarea afecțiunii depinde foarte mult de diagnosticarea sa corectă.

„Ca și investigații, pentru a pune diagnosticul de endometrioză, ce putem să facem în cabinet este un examen cu valve. Uneori se poate vizualiza și la nivelul colului uterin. În momentul în care utilizăm examenul cu valve pacienta resimte o durere și astfel ne sunt oferite indicii că e posibil să fie endometrioză” susține dr. Lucia Luchian, medic primar obstetrică ginecologie, Doctor în Medicină, supraspecializare în FIV și reproducere umană asistată, în cadrul Centrului de FIV și Fertilitate Columna, parte a Rețelei Private de Sănătate Regina Maria.

O altă metodă eficientă este reprezentată de econgrafia transvaginală. Examenul ecografic nu trebuie să lipsească din rutina pacientelor care merg la consultații ginecologice.

„De asemenea, boala mai poate fi depistată și cu ajutorul ecografiei transvaginale. Acest tip de investigație nu trebuie să lipsească din consultul ginecologic de rutină. Ne ajută să observăm chisturile endometriozice. Dacă găsim chist endometriozic la nivelul unui ovar sau la nivelul ambelor ovare, practic diagnosticul e cumva de certitudine” mai spune dr. Lucia Luchian.

Totodată, endometrioza poate fi descoperită și prin simplul examen ginecologic. „La controlul ginecologic, prin tact vaginal, zona este foarte sensibilă, foarte dureroasă și percepem ligamentele utero-sacrate sunt indurate, adică au o inflamație și se simt foarte dureroase” mai spune dr. Lucia Luchian.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes