Legătura dintre stres și bolile de piele. Medic: Confortul psihologic e important când vorbim de suferințele dermatologice

Între sănătatea pielii și confrontul nostru psihologic există o strânsă legătură. Medicii atrag atenția cu privire la faptul că unele afecțiuni ale pielii sunt provocate de stres.

„Este un capitol fascinant în dermatologie, cel al suferinţelor cutanate şi stresului. Vorbim despre boli cauzate doar de stres, sunt expresii cutanate ale unor boli psihice pe care stresul fie le induce, fie le agravează. Sunt cărţi întregi, avem un capitol uriaş, un capitol fascinant, sunt dermatitele facticiale, boli autoprovocate de către oameni, este cunoscutul psoriazis, dermatita atopică, sunt boli care în contextul tulburării de anxietate. După pandemiei am cunoscut agravări, am cunoscut cazuri ceva mai dificile decât anterior„ susține dr. Olga Simionescu, șeful secției Dermatologie a Spitalului Colentina din București.

Stresul poate fi o cauză a apariției dermatiei atopice chiar și în cazul copiilor, sunt de părere specialiștii. La adulți, cea mai des întâlnită boală dermatologică provocată de stres este lupusul eritematos.

„ Lupusul eritematos, dermatita atopică, sunt constelaţii la care psihicul are un rol determinant. Copiii cu dermatită atopică îşi agravează leziunile înainte de teze, de testări.  Lupusul eritematos are un criteriu pentru diagnostic în forma sa sistemică, tulburarea neuropsihică” mai spune dr. Olga Simionescu.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea
De interes