Legătura dintre virusul SARS-CoV-2 și diabetul zaharat. Explicațiile medicilor, în direct la Medika TV

Președintele Comisiei de Diabet din cadrul Ministerului Sănătății, Conf. Univ. Dr. Anca Pantea Stoian, a vorbit în exclusivitate, la Medika TV, despre studiile sale referitoare la legătura dintre diabetul zaharat și virusul SARS-CoV-2. 

Imediat după debutul pandemiei, dr. Anca Pantea Stoian a făcut cercetări și a concluzionat faptul că, într-adevăr, pacienții cu diabet și boli asociate diabetului erau mult mai vulnerabili în a se infecta cu SARS-CoV-2. 

”Am fost la fel de intrigată ca şi colegii mei, în momentul în care a început pandemia, observând că se întâmplă anumite lucruri şi nu puteam să imi explic de ce. De aici a plecat toată aventura mea în ceea ce însemană legătura dintre infecţia cu SARS CoV-2 şi diabetul zaharat tip I sau tip II. Urmărind în fiecare seară ce se întâmplă, erau acele raportări cu câţi pacienţi au fost infectaţi, am observat că o mare pondere din acei pacienţi erau acei pacienţi cu diabet zaharat, cu boală cardiovasculară, erau pacienţi supraponderali sau obezi de cele mai multe ori sau asociau toate aceste patologii. Am avut probabil acel spirit de observaţie încât am strâns toate aceste cazurişi a fost primul raport, primul articol publicat cu date din România, în ceea ce priveşte decesele de cauză Covid subliniind faptul că pacienţii cu diabet zaharat, cu obezitate, hipertensiune, boală cardiovasculară, sunt printre cei care ocupă locurile fruntaşe”, a declarat dr. Anca Pantea Stoian, seară, la Medika TV

Studiile pe care Conf. Univ. Dr. Anca Pantea Stoian le-a realizat au reliefat și faptul că, după infecția cu SARS-CoV-2, unii pacienți au dezvoltat diabetul. Iată care este explicația oferită de medic: „”S-a demonstrat că virusul are un tropism special pentru celula beta-pancreatică şi induce apoptoza, moartea  acesteia, creând la nivel local un soi de inflamaţie, noi îi spunem insulită care  este şi mecanismul prin care  se dezvoltă şi avansează diabetul zaharat. Dar virusul avea un tropism şi acum are, pentru celula beta-pancreatică accelerând procesul acesta şi făcâd posibilă apoptoza celulei beta-pancreatice, în felul acesta instalându-se diabetul zaharat tip I”

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes