Maraton Medika TV: Cum tratăm corect obezitatea? De la obezitate, la diabet există un singur pas. Prof. univ. dr. Cristian Serafinceanu: Diabetul este o consecință a obezității

Acumularea kilogramelor în plus nu reprezintă doar o problemă de estetică, ci și de sănătate. Excesul de grăsime provoacă numeroase dezechilibre în organism care, în foarte multe cazuri, sunt ireversibile.

Prezent la Maratonul Medika TV, prof. univ. dr. Cristian Serafinceanu a explicat faptul că obezitatea reprezintă un factor de risc pentru multe afecțiuni, cea mai importantă dintre acestea fiind diabetul.

„Legătura dintre diabetul zaharat de tip 2 și obezitate este strânsă pentru că, de fapt, obezitatea este cea mai importantă cauză de insulino rezistență. Obezitatea face parte din așa numitul sindrom metabolic, în special obezitatea abdominală. Sindromul  metabolic pe lângă obezitate cuprinde tulburările metabolismului glucidic, prediabet sau diabet, dislipidemia, și hipertensiunea arterială. Obezitatea este componenta esențială, obligatorie a sindromului metabolic și determină diabetul zaharat de tip 2” a explicat prof. univ. dr. Cristian Serafinceanu.

Creșterea în greutate este, de cele mai multe ori, o consecință a stilului de viață pe care persoanele care se confruntă cu această problemă îl au.

„Prevenția în general este mai ușor de spus decât de făcut. Prevenția obezității se referă la stilul de viață. Înseamnă reducerea efortului fizic și mai mult sedentarism, acces mai ușor la alimente mai gustoase, care dau o satisfacție specială. Aceste alimente sunt mai ieftine și se găsesc peste tot. Combinația dintre excesul de aport alimentar și reducerea efortului fizic, în timp, duce la obezitate” a mai spus prof. univ. dr. Cristian Serafinceanu.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes