Maraton Medika TV – Inovație în estetică. Remodelarea corporală după intervenția chirurgicală bariatrică

Persoanele care se luptă în zadar cu kilogramele în plus au o singură șansă de a scăpa de ele și aceasta este reprezentată de chirurgia bariatrică. Post operator, odată cu pierderea surplusului de grăsime, acești pacienți au nevoie și de intervenții de remodelare corporală.

„Chirurgia post bariatrică se referă la chirurgia de remodelare a conturului corporal pentru pacienții care slăbesc foarte multe kilograme. Cumva este o urmare a faptului că pacienții obezi, care nu reușesc să slăbească prin propriile puteri, apelează la chirurgii generaliști care fac această chirurgie bariatrică de micșorare a stomacului, în urma căreia slăbesc brusc multe kilograme. În general în pacienți care au 150, 130 sau 120 de kilograme și ajung să slăbească, în jur de 40, 50 sau mai mult” susține conf. univ. dr. Carmen Giuglea, medic primar chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, Doctor în Științe Medicale, președintele Societății Române de Chirurgie Estetică.

Scopul chirurgiei post bariatrice este de a-l ajuta pe pacient să-și reia viața socială pe care a avut-o înainte de a ajunge la medic pentru a scăpa de excesul de kilograme.

„Trebuie să croim o nouă haină pentru pacientul care are un surplus de piele și care nu se mai simte bine în pielea lui, care este nevoit să se ascundă în spatele hainelor, dar are totuși o viață socială și intimă în care se poate expună fără să-i fie rușine.  În general, la pacienții care slăbesc foarte mult sunt mai multe zone care trebuie corectate precum abdomenul, fesele, coapsele, brațele și sânii și nu în ultimul rând fața. La pacienții tinerii, ajung să arate cu 10-15 mai în vârstă, decât vârsta biologică. Iar asta îi deranjează și singura cale de a corecta situația este chirurgical” a explicat conf. univ. dr. Carmen Giuglea.

Remodelarea corporală după o intervenție chirurgicală bariartică este un proces care începe la 6 luni distanță de la această operație și se realizează etapizat. Pentru a elimina orice risc și pentru a-i da șansa corpului să se vindece, medicii peferă metoda de intervenție etapizată.

„Totul este o discuție între pacient și chirurg în care pacientul își expune dorințele și medicul îi propune soluții. În urma acestei discuții trebuie să se ajungă la o soluție oportună amândurora. Unii pacienți doresc să-și corecteze toate zonele într-o singură intervenție, dar nu este posibil pentru că ar însemna intervenții chirurgicale de foarte lungă durată se poate ajunge la peste 7 ore și deja peste 5 ore o intervenție chirurgicală devine greu de suportat. Recomandarea pentru astfel de intervenții este de minimum 6 luni de la operația bariatrică, astfel încât pacientul să se stabilizeze în greutate. Dacă operezi prea multe zone, organismul trebuie să aibă posibilitatea să le și vindece. Pacientul post bariatric este un pacient fragil din punct de vedere biologic care are niște carențe determinate de faptul că mâncarea nu se mai absoarbe prin stomacul mic pe care îl mai are și are un organism cam fragil și se poate da peste cap” a mai spus conf. univ. dr. Carmen Giuglea, medic primar chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, Doctor în Științe Medicale, președintele Societății Române de Chirurgie Estetică.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes