Maraton Medika TV – Sănătatea Digestiei. Hernia hiatală, posibilă cauză a refluxului gastric

De foarte multe ori, în timpul meselor sau după masă, avem senzația de arsuă în capul pieptului sau de reflux gastric, simptome însusoțite de dureri sau arsuri în caputl pieptului. Una dintre afecțiunile care pot genera aceste probleme este hernia hiatală.

„Hernia hiatală are două mari cauze, slăbirea elementelor care țin organele într-o anumită cavitate sau creșterea presiunii dintr-o cavitate în cealaltă. Ca de exemplu, orificiul prin care esofagul trece din torace în abdomen se numește hiatus diafragamtic al esofagului și se poate slăbi. Sunt niște mușchi care, prin creștere bruscă în greutate sau prin slăbire  bruscă, se pot slăbi și se poate dilata acest orificiu. Și pentru că este mai mare presiunea în abdomen, atunci stomacul trece prin stomac” a explicat la Maratonul Medika TV – Sănătatea Digestiei, dr. Alexandru Onofrei, medic specialist chirurgie supraspecializare în chirurgie oncologică.

Manifestările clinice ale herniei hiatale cuprind în mare parte senzația de reflux gastric sau durerile și arsurile în capul pieptului.

„În primul rând sfincterul dintre esofag și stomac care nu este individualizat anatomic, dar este foarte mult ajutat de presiunea crescută din abdomen, în torace nu mai este eficient. Atunci avem reflux, acid, reflux alimentar, relfux biliar din stomac în esofag, în timpul mesei, în timpul nopții. Iar asta provoacă dureri sau arsurile în capul pieptului” a mai spus dr. Alexandru Onofrei.

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea