Măsuri pentru a evita îmbolnăvirea cu trichineloză, în perioada sărbătorilor. Recomandările specialiștilor INSP

Institutul Național de Sănătate Publică transmite o serie de recomandări către populație pentru a preveni îmbolnăvirea cu trichineloză, mai ales în perioada sărbătorilor. 

  • Achiziționați doar carne cu aviz sanitar-veterinar;
  • Trimiteți probe din carnea de porc sacrificat în gospodaria proprie sau din carnea de vânat pentru examen trichineloscopic în centrele autorizate ale autorităților sanitar-veterinare (DSV);
  • Folosiți pentru tocarea cărnii de porc sau de vânat o masină de tocat destinată doar acestei activități și curățați atât ustensilele folosite, cât și suprafețele, înainte și după utilizare;
  • Pregătiți carnea în bucăți optime pentru congelare și/sau gătit (aproximativ 15 cm grosime). Este recomandată congelarea cărnii (minimum -15°C) cel puțin 20 de zile anterior gătirii și consumului;
  • Gătiți carnea astfel încât temperatura să depășească 71°C în toată masa de carne pentru o perioadă îndelungată de timp sau până când se schimbă culoarea cărnii din roz în gri;
  • Prelucrați termic și resturile, măruntaiele și sângele provenite de la vânat/porc, care urmează să fie hrană pentru animale.

Trichineloza este o boală parazitară, provocată de parazitul Trichinella spiralis. Omul intră în contact cu acest parazit prin consumul de carne crudă sau insuficient preparate termic, infestată cu Trichinella spiralis. Principalele simptome ale trichinelozei sunt edemul facial sau periorbital, mialgia, febra persistentă, cefaleea. 

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes