Medic despre tragedia de la Colectiv, în direct la Medika TV: „Doare indiferența societății”

FOTO: News.ro/InquamFoto/OctavGanea
FOTO: News.ro/InquamFoto/OctavGanea

Ediția de luni seară a emisiunii „Sistemul Medikal” prezentată de Eugenia Foarfecă, a fost dedicată celor opt ani care s-au împlinit anul acesta de la tragedia petrecută în clubul Colectiv. Supraviețuitori, dar și medici care încă mai profesează în spitalele în care au ajuns atunci primii pacienți au vorbit deschis despre ce s-a schimbat în sistemul medical din țara noastră în urma cumplitului incendiu care a luat 65 de vieți 

Invitat în cadrul emisiunii a fost și medicul primar OLR, Marian Stamate, din cadrul Spitalului COlțe din Capitală. Specialistul a explicat în direct faptul că sistemul medical românesc nu a învățat prea multe din tragedia petrecută la Colectiv, făcând referire la problema infecțiilor nosocomiale, care încă persistă. 

„Sincer, în ce priveşte abordarea infecţiilor nosocomiale, nu cred că s-au schimbat prea multe în practica uzuală de zi cu zi. Când  te trezeşti cu astfel de evenimente trebuie să ai puse la punct proceduri şi să ai resurse  ca să aplici proceduri privind infecţia cu nosocomiale. Sincer nu s-a schimbat nimic atât din partea factorilor administrativi, din partea finanţării şi din păcate a personalului medical. Atâta timp cât în spital nu ai unde să te speli pe mâini sau nu ai cum să te ştergi după fiecare pacient pentru că nu ai prosop de hârtie, nu poţi să spui că ai vreo preocupare pentru prevenirea infecţiilor nosocomiale care iată, pot să ucidă”, a declarat dr. Marian Stamate la Medika TV. 

Totodată, medicul a vorbit și despre faptul că societatea aproape că a uitat tragedia din urmă cu opt ani și tratează ceea ce s-a întâmplat la clubul Colectiv cu indiferență. „Doare indiferenţa societăţii care a uitat şocul emoţional trăit în acele momente. Fiecare şi-a văzut de viaţa lui, lăsând administraţia centrală  şi locală în voia lor. Mai nou am văzut că există o campanie de demonizare a medicilor din partea unei nefericite părâi a presei, aşa încât lucrurile stau cumva mai rău decât atunci pentru că la momentul acela practicam o medicină activă. În momentul de faţă constat practicarea unei medicine complet defensive care este extrem de dăunătoare”, a declarat dr. Marian Stamate, în direct, la Medika TV. 

Tags: , , , , ,
Ți-ar putea plăcea
De interes