Medic toxicolog:”Unele droguri, consumate câteva zile, te trimit câteva luni la psihiatru!”

Efectele devastatoare ale consumului de droguri se văd, în forma lor cea mai gravă, la camerele de gardă ale spitalelor. Cu o experiență de lucru într-un spital de urgențe, medicul primar ATI-Toxicologie, dr. Radu Țincu, descrie cum afectează funcționarea creierului, consumul de substanțe psihoactive, chiar și atunci când este vorba despre un consum de câteva zile.

Tineri care au experimentat droguri din categoria amfetaminelor, metamfetaminelor sau ecstasy, devin alți oameni, de nerecunoscut, și au nevoie de terapie psihiatrică luni la rând, pentru a se recupera.

”Toate aceste substanțe de asta sunt făcute să modifice funcționarea normală a creierului în două feluri. Fie să deprime sistemul nervos, să dea o stare de letargie, să ieși din lumea reală și să stai într-o lume în care nu sunt probleme, totul merge lent, timpul curge frumos pe lângă tine. În celălalt caz, sunt droguri de tipul amfetamine, metamfetamine, ecstasy, care produc o stimulare falsă, artificială a sistemului nervos.

Vă dau exemplul unor pacienți de 16-17 ani care se întorceau de la mare, unde nu dormiseră 3-4 zile la rând, stimulați de consumul unor astfel de substanțe. Aceste amfetamine fac ca niște mici convulsii cerebrale, se descarcă curent electric continuu în creier, iar creierul e într-o alertă continuă….Au venit tahicardici, cu tulburări serioase de ritm cardiac pentru că organismul e înhămat la o căruță prea mare pentru el. Am văzut tineri care, după un consum de câteva zile de amfetamine, au avut tulburări psihiatrice de 3, 6, chiar 9 luni post-expunere, pentru că nu mai puteau fi recunoscuți de familie, de părinți.” a descris dr. Radu Țincu efectele unui consum de substanțe psihoactive asupra creierului uman.

Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea