Medicina românească a făcut pași importanți în tratamentul cancerelor ORL

În ultimii ani, medicina românească a făcut pași importanți în dotarea cu echipamente medicale astfel încât cancerele din sfera ORL, cel laringian având o incidentă crescută, să fie diagnosticate în stadii incipiente și tratate. Intervenția rapidă îmbunătățește calitatea vieții pacienților.

„Din fericire, în ultimii ani s-a reușit o dotare o destul de bună a cabinetelor ORL din țară, nu doar în ceea ce privește Institutul, pentru că în Institut noi mereu am avut o dotare deosebită și mereu am fost un vârf de lance din punct de vedere tehnologic. În ultimii ani, în mai toate cabinetele s-a reușit utilizarea tehnicii de endoscopie diagnostică și din acest motiv, ușor, ușor, reușim să prindem pacienții în stadii ceva mai incipiente. Dacă până acum jumătate din pacienții pe care-i vedeam în Institut reușeam să-i diagnosticăm în stadii avansate, se observă o îmbunătățire a situației și reușim să-i diagnosticăm în stadii incipiente” a declarat la Medika TV, conf. univ. dr. Răzvan Hainăroșie, medic primar ORL, în cadrul Institutului ORL „Prof. dr. Dorin Hociotă” București.

Diagnosticarea în stadii incipiente a cancerului laringian permite medicilor să descopere alternative terapeutice în beneficiul pacientului.

„Cu cât cancerul îl găsim mai rapid, cu atât paleta terapeutică este mai largă, și cu cât boala este descoperită în stadii incipiente, cu atât poți să faci nu doar operații radicale din punct de vedere oncologic, ci și intervenții funcționale. Astfel, pacientul își poate păstra o parte din voce pentru că în afară de supraviețuire, un factor primordial al chirurgiei oncologice, calitatea vieții pacientului oncologic este importantă, iar majoritatea pacienților cu cancer de laringe în momentul în care pierd vocea resimt o problemă importantă. E de înțeles pentru că nu mai pot comunica cu cei din jur” a explicat dr. Răzvan Hainăroșie.

În stadiile avansate ale bolii, care presupun rezecția totală a laringelui, medicii utilizează astăzi protezele fonatorii. Aceste dispozitive îi ajută pe pacienți să poată vorbi.

„Chiar în stadiile avansate de cancer laringian, atunci când luăm măsuri radicale de îndepărtare a laringelui, există soluții astăzi de recăpătare a vocii, prin montarea unei proteze fonatorii. Este o proteză disponibilă de ani de zile în România, este decontată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate și ajută pacientul să se reintegreze în viața socială și profesională. Dacă pacientul lucrează destul demult cu specialiștii noștri își poate recăpăta vocea pe care a avut-o înainte” a precizat conf. univ. dr. Răzvan Hainăroșie, medic primar ORL, în cadrul Institutului ORL „Prof. dr. Dorin Hociotă” București.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes