Medika TV Maratonul Bolilor Cardiovasculare – Incidență crescută în populația României în ceea ce privește bolile de inimă. Conf. Dr. Alexandra Cucu: „Screening-ul bolilor cardiovasculare e important”

 

„Totul pentru inima ta” este numele celui mai important program de screening dedicat depistării și prevenției bolilor cardiovasculare, inițiat de Institutul Național de Sănătate Publică, sub coordonarea Conf. Dr. Alexandra Cucu. Aflat aproape de final, coordonatorul programului a făcut publice primele date la Maratonul Bolilor Cardiovasculare. 

Maratonul Bolilor Cardiovasculare este o dezbatere publică în care s-a pus accentul pe prevenția și tratamentul bolilor inimii. Prezentă la discuții a fost și Conf. Dr. Alexandra Cucu, care a vorbit, în direct la Medika TV, despre programul de screening pe care l-a coordonat, „Totul pentru inima ta”. 

Acest program a vizat un public țintă de peste 100 de mii de persoane și s-a realizat prin intermediul a 700 de medii de familie din toată țara. La final, concluzia a fost că, într-adevăr, incidența bolilor de inimă este ridicată în țara noastră. „România este situată într-o zonă cu risc ridicat din punct de vedere cardiovascular. La noi, 1 din 2 oameni moare din cauza acestor afecțiuni. În urma programului, 64% din cei testați au aflat că au risc cardiovascular. Este destul de mult. Riscul apare la vârste destul de tinere. 31% dintre cei evaluați au vârste cuprinse între 40 și 49 de ani. La categoria de vârstă 50 – 59 de ani avem 85 %. Ce am aflat este că mulți dintre tinerii noștri nu se gândesc că este vorba despre ei și evită să meargă la consultația preventivă pentru a afla ce se întâmplă, de fapt, cu inima lor” a explicat dr. Alexandra Cucu. 

O altă componentă a programului a vizat și prevenția medicală. Participanții au beneficiat de sesiuni de informare cu privire la prevenția și tratamentul bolilor de inimă. „Este important să identificăm faptul că avem un risc de boală, apoi să facem controale periodice și să luăm tratamentul prescris de medic. În țările dezvoltate incidența mortalității este scăzută pentru că oamenii merg la medic și înțeleg asta. Noi, prin acest program, am făcut consiliere și informare precum și rezultatele screeningului. Iar oamenii au înțeles riscurile. Așa am descoperit că peste 60% dintre ei sunt motivați să-și schimbe stilul de viață”. 

Programul „Totul pentru inima ta”  a fost finanțat de Uniunea Europeană și a costat peste 90 de milioane de lei. Pe lângă partea de screening efectiv, a fost o muncă elaborată și în ceea ce privește pregătirea personalului medical participant la activitățile de screening și prevenție. 

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea