Ministrul Agriculturii revine asupra demiterii directorului Băncii de Gene. Se va întoarce cercetătorul Costel Vânătoru?

Anunțul privind posibila revenire a cercetătorului Costel Vânătoru la conducerea Băncii de Resurse Genetice Vegetale, în curs de înființare, a făcut înconjurul presei, luni seara, după ce președintele PNL Buzău, deputatul Cristi Romanescu, a dat publicității rezultatul discuțiilor purtate cu ministrul Agriculturii

Într-o postare pe Facebook, Romanescu arată că: ”In urma discutiilor mele purtate cu ministrul Agriculturii, Adrian Oros, cercetătorul Costel Vânătoru va fi repus in funcția de director al Băncii de Resurse Genetice Vegetale de la Buzău. Astfel, Costel Vânătoru, în calitatea sa incontestabilă de cercetător în cadrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare-Legumicolă Buzău, poate în continuare să își pună în valoare cunoștințele în vederea dezvoltării sectorului legumicol național. Mult succes !”. Mesajul nu a fost urmat, până la ora redactării acestei știri, marți dimineața, de o decizie a ministrului Agriculturii, însă aceasta este așteptată.

Contactat de reporterii Medika TV, cercetătorul buzoian Costel Vânătoru, părintele ideii de înființare a unei bănci de gene în România, a declarat: ”Nu am primit încă un document, dar am aflat și eu despre aceste discuții, de la dl. Romanescu, cu care am vorbit seara trecută. Eu mă voi întoarce doar dacă voi fi convins că există dorința de a se face acest proiect, nu în instabilitate și fără garanția că se va face. Tot ceea ce eu vreau este ca proiectul băncii de gene să fie văzut ca un proiect de țară, nu într-o cheie politică. Eu aștept să mă cheme să le prezint acest proiect, să mă ajute să plec la drum pentru că nu este ceva ce se poate face cu o baghetă magică.” a explicat Costel Vânătoru.

Proiectul înființării unei bănci de gene la Buzău a fost propunerea cercetătorului Costel Vânătoru care și-a manifestat și intenția de a dona noii instituții peste 10 000 de soiuri de semințe românești păstrate și îmbunătățite în cadrul unor cercetări proprii. Înființarea băncii a fost asumată printr-o hotărâre adoptată de Guvern, în mandatul ministrului Petre Daea. După schimbarea Guvernului, la începutul lunii decembrie, noul ministru al Agriculturii a decis înlocuirea lui Costel Vânătoru de la conducerea Băncii de Gene, cu directorul AFIR, Adrian Chesnoiu, detașat temporar la Buzău. Împotriva acestei decizii au fost proteste ale buzoienilor, dar s-a deschis și o petiție de susținere a proiectului băncii și a cercetătorului Costel Vânătoru.

Ți-ar putea plăcea