Misterele COVID-19. Medic: „Pacienții trebuie supravegheați și după faza acută a infecției SARS-CoV-2”

La un an de când a început pandemia de COVID-19, lumea medicală este încă în căutarea răspunsurilor cu privire la modul în care pot fi tratați pacienții infectați cu SARS-CoV-2. Chiar dacă acum există vaccinuri, starea de sănătate a pacienților infectați ar trebui monitorizată o perioadă de timp îndelungată.

Specialiștii spun că starea de sănătate a unui pacient infectat cu noul coronavirus ar trebui investigată mult mai mult timp, decât în cele 10 zile în care boala COVID-19 se află în fază acută. Sunt necesare o serie de analize, din cauza efectelor pe care afecțiunea le are asupra organismului.

Am învățat că foarte importantă este trecerea aceea de la faza acută, de replicare, care se termină undeva la 10 zile, spre zona 10 zile – 28, 30 de zile. Eu cred că în această zonă, am constatat că au apărut probleme de natură neurologică, de natură motorie, la nivelul membrelor inferioare, de natură a afectării pulmonare, chiar în prezența unei afectări pulmonare minime în faza acută. Deci consider că această zi de după procesul replicativ acut de 10 zile, în recuperare și reevaluare medicală, este de importanță capitală pentru a putea da societății un pacient cât mai expus să-și reia viața normală, indiferent de vârstă”, a explicat dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist la Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași, la Medika TV.

Pe lângă tratarea în faza acută a bolii COVID-19, rolul medicilor ar trebui să continue și după această perioadă, astfel încât pacienții să-și poată relua viața normală de dinainte de infectare.

Am observat persoane tinere care în urmă cu 2 – 3 luni au avut boala și în prezent prezintă dificultăți în ceea ce privește desfășurarea unei activități normale. Ori la o vârstă de 30 de ani nu te aștepți la așa ceva. Va fi o boală căreia noi trebuie să-i dăm atenție, iată, nu numai din a pune în evidență acești pacienți din punct de vedere al tratării lor, ci și de a-i reda în condiții optime societății”, a mai spus dr. Carmen Dorobăț.

De la începutul pandemiei și până în prezent, aproximativ 700.000 de români au fost diagnosticați cu boala infecțioasă COVID-19.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes