Motivul pentru care România pierde în lupta cu drogurile, explicat la Medika TV

O poveste cutremurătoare se scrie la Iași, acolo unde o societate comercială punea intenționat în acadele, jeleuri sau bomboane droguri, cu scopul de a-i face pe copii dependenți de produsele sale. În urma unei anchete a DIICOT a fost desfășurată operațiunea „Fabrica de vise”. Procurorii au arestat 28 de persoane în acest caz, după ce s-a descoperit că dulciurile care conțineau droguri erau vândute în marile magazine din cele mai mari orașe ale țării. 

Pornind de la acest caz, la emisiunea „Sistemul Medical”, difuzată pe Medika TV, Eugenia Foarfecă, realizatoarea emisiunii a încercat să afle de ce România a pierdut lupta cu drogurile. Într-o intervenție în direct, expertul antidrog al Poliției Capitalei, Cătălin Țone a vorbit despre vidurile legislative cu care țara noastră se confruntă din punct de vedere al combaterii consumului de stupefiante. „România a pierdut mai multe tempouri în lupta cu drogurile.În primul rând este vorba despre cel legislativ, pentru că legea de specialitate, care vizează drogurile clasice, a apărut la 10 ani după Revoluție și practic 10 ani nu am avut posibilitatea ca specialiști, ca procurori, ca polițiști să folosim aceste instrumente, să lucrăm eficient. DIICOT-ul  a apărut în 2004, Agenția Națională Antidrog a apărut în 2002, structurile antidrog undeva prin 2003, primii ani de creare a unei practici judiciare, de obținere a unei experiențe s-au realizat în 2005, 2006. Toate aceste lucruri ne-au împins către o creștere a fenomenului drogurilor. Într-adevăr el este de amploare în toată Europa, dar și noi suntem în aceeași situație” a explicat Cătălin Țone. 

Totodată, acesta a precizat și faptul că în țara noastră nu există o infrastructură bine pusă la punct de răspuns împotriva fenomenului drogurilor. „ei trei piloni importanți în lupta cu drogurile: prevenire, combatere și tratament, nu sunt întăriți. Nu avem infrastructura necesară ca să răspundem în mod corect și eficient  împotriva acestui fenomen” a adăugat expertul antidrog Cătălin Țone. 

Mai mult decât atât, Gigel Lazăr, președintele executiv al CIADO România a afirmat la Medika TV că: „Acest fenomen al drogurilor nu a apărut acum, el există de mulți ani. Din păcate a fost ignorat. Noi tot explicăm că nu avem un sistem integrat ce vizează atât partea de consum de droguri, cât și de alcool. Și aici mă refer la un sistem integrat de prevenire, consiliere și de reintegrare socială”.

Revenind la subiectul care a generat dezbaterea de la Medika TV, anchetatorii au arătat faptul că unii dintre copiii care au consumat dulciurile în care erau ascunse drogurile au avut nevoie de îngrijiri medicale, ajungând la spital. 

Tags: , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes