Nivelurile ridicate de litiu din apa potabilă pot crește riscul de autism

Femeile însărcinate care consumă apă menajeră de la robinet cu nivel mai mari de litiu au prezentat un risc moderat spre mare ca descendenții lor să fie diagnosticați cu tulburare din spectrul autismului, potrivit unui nou studiu condus de un cercetător UCLA Health.

Se crede că acest studiu, publicat pe 3 aprilie în JAMA Pediatrics, este primul care identifică litiul natural din apa potabilă ca un posibil factor de risc pentru autism.

„Orice posibili contaminanți de apă potabilă care pot afecta creierul uman în curs de dezvoltare merită o analiză intensă”, a spus autorul principal al studiului Beate Ritz, MD, Ph.D., profesor de neurologie la Școala de Medicină David Geffen din UCLA și profesor de epidemiologie și sănătatea mediului. la UCLA Fielding School of Public Health. „În viitor, sursele antropogenice de litiu din apă pot deveni mai răspândite din cauza utilizării bateriilor cu litiu și a eliminării în gropile de gunoi cu potențial de contaminare a apelor subterane. Rezultatele studiului nostru se bazează pe date daneze de înaltă calitate, dar trebuie să fie replicate în alte populații și zone ale lumii”.

Datorită efectelor de stabilizare a stării de spirit ale litiului, unii compuși de litiu au fost folosiți, de-a lungul timpului, ca tratament pentru depresie și tulburări bipolare. Cu toate acestea, a existat o dezbatere cu privire administrarea acestuia în timpul sarcinii, pe fondul dovezilor tot mai mari că acesta este asociat cu un risc mai mare de avort spontan și de anomalii sau defecte cardiace la nou-născuți.

Ritz, ale cărei cercetări se concentrează asupra modului în care expunerea mediului influențează tulburările de neurodezvoltare și bolile neurodegenerative, a spus că a decis să examineze posibila asociere dintre litiu și autism, după ce a constatat că există puține cercetări cu privire la modul în care litiul afectează creșterea și dezvoltarea creierului.
Zeyan Liew, Ph.D., MPH, primul autor al studiului și profesor asistent de epidemiologie la Școala de Sănătate Publică a Universității Yale, a adăugat că acest studiu a fost important deoarece rezultatele cercetărilor anterioare din Danemarca au demonstrat deja că ingestia de litiu cronic, dar și în doze mici, din băutură, poate influența apariția tulburărilor neuropsihiatrice cu debut la adulți. Cu toate acestea, nu a fost efectuat niciun studiu pentru a evalua dacă litiul din apa potabilă consumată de femeile însărcinate afectează neurodezvoltarea viitorului copil.

Ritz și Liew au lucrat cu cercetători danezi care au analizat nivelurile de litiu din 151 sisteme publice de apă din Danemarca, reprezentând alimentarea cu apă pentru aproximativ jumătate din populația țării. Folosind o bază de date la nivel național cu pacienți cu tulburări psihice, cercetătorii au identificat copiii care s-au născut în 1997-2013 și au comparat 12.799 diagnosticați cu autism cu 63.681 de copii care nu au avut un diagnostic de autism. Cercetătorii au avut în vedere, de asemenea, caracteristicile materne, unii factori socioeconomici și expunerile la poluarea aerului, toate acestea fiind legate de risc crescut de autism la copii.

Pe măsură ce nivelul de litiu a crescut, la fel a crescut și riscul unui diagnostic de autism, au raportat cercetătorii.

Cercetătorii au descoperit o relație similară între nivelurile crescute de litiu și riscul mai mare de diagnostic de autism atunci când datele au fost defalcate pe subtipuri ale tulburării. Ei au descoperit, de asemenea, că asocierea dintre nivelurile de litiu și riscul de autism a fost puțin mai puternică pentru cei care trăiesc în zonele urbane, comparativ cu orașele mai mici și zonele rurale.

Pe lângă bazele de date civile complete din Danemarca, care s-au dovedit a fi resurse valoroase pentru cercetătorii în domeniul sănătății publice, câțiva alți factori au făcut ca Danemarca să fie ideală pentru acest studiu. Consumul Danemarcei de apă îmbuteliată se află printre cele mai scăzute din Europa, ceea ce înseamnă că danezii se bazează în mare parte pe apa de la robinet. Țara are, de asemenea, un sistem robust de măsurare a urmelor de metale și alți contaminanți în alimentarea cu apă. Ritz a spus că nivelurile de litiu din apa Danemarcei, în comparație cu alte țări, sunt probabil în intervalul scăzut până la moderat.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes