Noi reguli privind țigările electronice, cu dispozitive care încălzesc tutunul, impuse de Ministerul Sănătății

La solicitarea Ministerul Sănătății, Guvernul a adoptat o ordonanță potrivit căreia țigările electronice, care utilizează dispozitive ce încălzesc, tutunul să fie obligatoriu etichetate cu mesaje de informare și avertismente privind impactul tutunului asupra organismului.

Într-un comunicat de presă, Ministerul Sănătății a precizat faptul că ordonanța aprobată de Guvern este în acord cu reglementările dispuse în acest sens la nivel european. „Produsele din tutun cu o aromă caracteristică sau care conțin arome în oricare dintre componentele lor (filtre, hârtii, ambalaje, capsule), precum și produsele din tutun încălzit care ard vor avea obligativitatea etichetării cu mesajul de informare și cu avertismentele de sănătate combinate (text și fotografie), conform unei Ordonanțe aprobată de Guvernul României și care transpune în legislația națională Directiva delegată (UE) 2022/2100 a Parlamentului European și a Consiliului” potrivit documentului oficial.

Adoptarea acestui act normativ este generată de creșterea vânzărilor produselor din tutun încălzit, care a depășit 2,5% din totalul vânzărilor de produse din tutun la nivel european.

Principalii beneficiari ai acestui tip de produse din tutun sunt tinerii. Institutul Național de Statistică arată faptul că 19% din populația adultă a României fumează țigări electronice sau cu dispozitive care încălzesc tutunul. În 2019, peste 43 de mii de români au murit din cauza efectelor nocive ale fumatului.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea