Orban dă știrea zilei: Institutul Cantacuzino reia producția de vaccin antigripal

Veste extrem de importantă, joi, venită de la premierul Ludovic Orban: Institutul Cantacuzino va relua producția de vaccin antigripal. Pentru ca vaccinul să poată fi fabricat din nou în institutul românesc mai e nevoie de un singur echipament, care va fi procurat, apoi se va da drumul producției.

”(…) Există mai multe proiecte la Cantacuzino: reluarea producției vaccinului antigripal, practic mai există un singur echipament lipsă. Odată cu achiziționarea acestui echipament se poate trece la pregătirea liniei de fabricație pentru a putea produce din nou vaccin antigripal. De asemenea, este în curs de pregătire un nou produs, care va fi lansat pe piață. Este vorba despre un imuno-modulator care reglează nivelul de anticorpi din organism. De asemenea, este un proiect mare care urmează să fie finanțat din fonduri europene, prin care se va urmări ca obiectiv capacitatea de producere a vaccinului tetravalent, care se va face la o altă locație”, a declarat premierul Ludovic Orban, după vizita efectuată joi dimineață la Institutul Cantacuzino.


Producția de vaccinuri antrigripale la Institutul Cantacuzino este o veste extraordinară în condițiile în care specialiștii iau în calcul scenariul sumbru în care unele persoane ar putea contracta virusul gripal dar și noul coronavirus. Practic, specialiștii vorbesc despre riscul ca în sezonul rece următor gripa să se suprapună cazurilor de infectare cu coronavirus, de aceea e foarte importantă creșterea ratei de vaccinare antigripală.

Președintele Societății de Microbiologie, profesor Alexandru Rafila, declara miercuri că în toamnă ar putea reveni coronavirusul și s-ar suprapune cu sezonul de gripă, ceea ce ar putea readuce măsurile din această primăvară.
”Sfatul meu pentru autorități este să se pregătească să cumpere vaccinul antigripal de pe acum, pentru că o să fie o cerere foarte mare. Trebuie să evităm o coinfecție, cu gripă și cu noul coronavirus, la toamnă.”, spunea prof. Rafila.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes