Pericolul din spatele ecranelor. Utilizarea îndelungată a rețelelor de socializare poate provoca depresie

Un studiu nou apărut arată că oamenii care petrec mai mult de 5 ore pe zi folosind rețelele de socializare sunt de 3 ori mai expuși să dezvolte forme de depresie, față de cei care nu sunt activi în mediul virtual.

Peste 1000 de tineri din Statele Unite ale Americii au participat la o cercetare ce a avut ca obiect modul în care apare și se dezvoltă depresia. La finalul studiului, oamenii de știință au ajuns la concluzia că dependența de rețelele de socializare îi împiedică pe tineri să lege relații de prietenie.

De asemenea, dependența de social media îi poate demotiva pe tineri să-și dezvolte abilități și să ocupe un loc de muncă. Mai mult, acest tip de dependență poate genera emoții negative.

Studiul, publicat recent în American Journal of Preventive Medicine, este primul de acest gen care face o legătură între social media și depresie.

Știm din alte studii de amploare pe care le-am realizat că depresia și social media merg mână în mână, dar este greu de observat cum se petrece acest fenomen. Acest nou studiu vină să răspundă la numeroase întrebări pe care le-am avut”, a precizat dr. Brian Primack, autor al studiului și profesor în cadrul Universității Arkansas, citat de The Sun.

În urma studiului s-a observat faptul că tinerii care foloseau rețelele de socializare mai mult de 5 ore pe zi aveau de 3 ori mai multe șanse să dezvolte depresie într-o perioadă de 6 luni, decât cei care nu erau mari amatori de social media. „Ceea ce putem spune este că într-adevăr social media ne mănâncă foarte mult din timpul nostru. Excesul utilizării rețelelor de socializare are ca efect și evitarea creării unor relații solide între oameni”, este de părere dr. Cesar Escobar – Viera, profesor în cadrul Universității Pittsburg, citat de aceeași publicație.

O statistică oficială arată că, în ultimii ani, rata problemelor generate de depresie a crescut simțitor. Astfel, una din șase persoane este diagnosticată săptămânal cu probleme mentale.

Tags: ,

Ți-ar putea plăcea

De interes