Procedură medicală folosită în premieră națională la Spitalul Județean Timișoara

O pacientă în stare gravă, cu hemoragie craniană, a fost salvată la Spitalul Județean Timișoara printr-o procedură folosită pentru prima dată în România, cu ajutorul tehnologiei de top.

Potrivit managerului unității sanitare, dr. Raul Pătrașcu, femeia, de 64 de ani, a ajuns la spital în stare gravă, iar pentru a fi salvată a fost supusă unei proceduri de implantare a unui dispozitiv ce deviază fluxul de sânge dintr-un anevrism cerebral intracranian. Pacienta suferea de doua astfel de anevrisme, dintre care unul netratabil cu metodele clasice, iar medicii au optat să utilizeze această tehnologie în premieră pentru a ocroti viața pacientei.

“Echipa noastră a fost nevoită să trateze ambele anevrisme cerebrale (unul a fost tratat cu tehnica clasică de plasare de coil-uri în sacul anevrismal iar al doilea prin tratarea cu acest dispozitiv intrasacular). Al 2-lea anevrism era neabordabil neurochirurgical din cauza imediatei vecinătăți cu trunchiul cerebral, structură anatomică vitală. Lipsa acestei intervenții de urgență ar fi fost fatală.

Procedura a fost efectuată de către o echipă condusă de medicul neuroradiolog intervenționist, Dr. Cristian Mihalea (CHU Bicetre, Paris, Franța și SCJUPBT) și medicii SCJUPBT, Dr. Adrian Tutelcă, Dr. Cătălin Juratu, Dr. Dana Crișenescu si Dr. Adrian Popica, din cadrul compartimentului de radiologie intervențională.

Mă înclin în fața echipei și sunt mândru că fac parte din această familie. Suntem mândrii că am putut atrage înapoi medici români de excepție formați în străinătate, că am putut să creăm condițiile necesare și să achiziționam echipamentele de top mondial astfel încât, în echipă să salvăm vieți!

Și, cum am mai spus, acesta e doar începutul! În viziunea mea, Spitalul Județean trebuie să ajungă într-un punct în care astfel de intervenții să devină normalitate, în care pacienții să nu simtă vreo diferență de standard între Județean și un spital din Occident. Sunt sigur că, în echipă, vom reuși!”, a scris pe Facebook managerul Spitalului Județean Timișoara, dr. Raul Pătrașcu.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea