Rămâne cum s-a stabilit: în orașele cu rate mari de infectare, magazinele se închid, în week-end, la ora 18.00

Programul stabilit de autorități pentru magazinele din localitățile care au rate mari de incidență a cazurilor de infectare cu noul coronavirus a generat și continuă să genereze dispute în rândul populației și nu numai.

În localitățile cu o incidență mai mare de 7,5 cazuri la mia de locuitori este interzisă circulația în afara locuinței după ora 20:00, măsură valabilă în zilele de week-end și pentru localitățile în care incidența este mai mare de 4 cazuri la mia de locuitori. De asemenea, magazinele se închid la ora 18:00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în localitățile cu o rată mai mare de 4 la mia de locuitori, iar acolo unde incidența este mai mare de 7,5 cazuri la mie, măsura se aplică pe tot parcursul săptămânii.

Premierul Florin Cîțu spune că nu se va renunța la acest program, pentru că rata de infectare a înregistrat o scădere după aplicarea acestuia.

„În acest moment, lucrurile rămân aşa cum sunt, pentru că dau rezultate. Studiile specialiștilor ne spun că mobilitatea este factorul prin care se răspândește cel mai mult virusul iar prima măsură luată de toate țările din Uniunea Europeană a fost aceea de a reduce mobilitatea. Vedem că după ce am luat această măsură avem un platou, chiar o scădere a ratei de pozitivare, asta înseamnă că ceva impact a existat„, a declarat Florin Cîțu într-o conferință de presă.

Totuși, măsura continuă să fie contestată inclusiv de unii dintre specialiști, care cred că, deși eficientă, poate provoca aglomerație în week-end, mai ales în marile orașe.

 „Cred că trebuia să se realizeze o împărțire a magazinelor în magazine esențiale și non-esențiale. În țările în care într-adevăr magazinele au fost închise mai devreme pentru a limita transmiterea virusului, au fost închise acelea non-esențiale, însă magazinele esențiale au fost menținute la program normal pentru ca populația să aibă acces pentru cumpărăturile esențiale și să nu apară astfel aglomerări. Am mai spus și repet acest lucru, cred că Ministerul Sănătății trebuie să ia în calcul stabilirea aceasta, a magazinelor esențiale și non-esențiale, și să revină asupra deciziei care închide toate magazinele la aceeași oră”, a declarat dr. Radu Țincu, medic specialist ATI, la B1 TV.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea