Reacție din partea asociațiilor de părinți și a medicilor, la Medika TV, cu privire la propunerea Prefecturii București de a solicita elevilor adeverințe că au fost testați antidrog 

Creșterea cazurilor de consum de droguri în rândul elevilor a determinat o mobilizare generală a instituțiilor publice din București, cu scopul de a combate acest fenomen.  Propunerea Prefecturii București este ca la începutul anului școlar elevii s-și facă analize de sânge pentru a stabili, dacă au consumat droguri. De asemenea, reprezentanții instituției solicită și un chestionar cu 3 întrebări pentru părinți. 

Prefectura Capitalei are rolul de catalizator și de mediator între instituțiile abilitate să prevină acest fenomen nociv, din păcate, din ce în ce mai răspândit la nivel mondial și, implicit, în România.

Direcția de urmat este de a găsi acele mijloace corecte, legale și morale prin care să reușim să combatem consumul acestor substanțe în rândul populației și, cu precădere, în rândul tinerilor, cea mai vulnerabilă categorie socială din acest punct de vedere.  În cadrul ședinței de astăzi, am trasat câteva direcții de acțiune importante. Împreună cu consiliul elevilor, vom constitui la nivelul fiecărei școli o structură care să ne ajute cu diseminarea mesajelor antidrog și de prevenție. De asemenea, am decis ca Agenția Națională Antidrog să realizeze un chestionar în trei puncte, prin care testăm opinia părinților și a elevilor majori referitor la:

  • testarea în școală cu aparat antidrog;
  • prezentarea unei adeverințe medicale la începutul anului școlar care să ateste că respectivul copil și-a făcut analize de sânge antidrog (dar care să nu prezinte rezultatele analizelor);
  •  introducerea în curiculă a unei ore de educație antidrog în școală

Este mesajul postat de prefectul Capitalei, Rareș Hpoincă, cu privire la propunerea pe care a făcut-o, la întâlnirea oficială organizată de Prefectura București, recent.

Subiectul a fost dezbătut și la Medika TV, în cadrul emisiunii „Sistemul Medical”. Reprezentanți ai asociațiilor de părinți și medici au exprimat puncte de vedere cu privire la această propunere făcută de instituțiile publice din București, la solicitarea Prefecturii Capitalei. Prima intervenție a fost a reprezentanților Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți. „Noi personal nu avem nimic cu acest sondaj. Rezultatul va fi unul negativ pentru avem experiența perioadei COVID-19, unde părinții s-au împotrivit la testarea copiilor. Am avut multe probleme cu mulți părinții. Suntem de acord ca acei copii care prezintă simptome specifice, prin intermediul familiei să fie testați. Această testare trebuie să aibă un rol de prevenție să nu punem etichete copiilor. Noi cam Federație susținem punctul de vedere, mi-aș dori să se extindă la nivel național. Dorim testare inopinată astfel încât la un interval de timp, unul doi elevi să fie testați, de către personal specializat în spații special amenajate” a declarat Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți. 

Educația medicală, o soluție eficientă

De cealaltă parte, medicii susțin faptul că testarea în masă este ineficientă, precizând faptul că este important ca în școli să fie introduse cursuri de educație medicală, în care să se discute despre problema consumului de droguri și efectele nocive pe care aceste substanțe le au asupra organismului. „Dacă ne referim la testare în masă în școli nu cred că este fezabil și este departe de a avea un beneficiu pentru copii. Eu aș merge pe ideea de educație medicală care trebuie făcută în școli începând de la vârstă mică, astfel încât copiii să știe riscurile consumului acestor substanțe. Nu vom face decât să-i blamăm în fața celorlalți copii„ a declarat, la Medika TV, dr. Cosmina Berbecel, medic de familie în București. 

Reprezentanții asociațiilor de părinți au reiterat ideea orelor de educație sanitară, precizând faptul că aceste cursuri ar trebui să se facă încă din clasele primare. „Noi discutăm demult de o oră de educație pentru sănătate, trebuie să avem această oră începând cu clasa I nu mai trebuie să ne ferim de așa ceva. Acceptăm orice în planurile cadru, dar să introduci la liceu e prea târziu, trebuie să apelăm la medici, la psihologi, la consilieri, există programe care arată bine pe hârtie, dar nu funcționează” a adăugat Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți. 

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea
De interes