România va modifica protocolul pentru utilizarea plasmei hiperimune în cazurile grave de COVID-19

Considerată eficientă împotriva COVID-19, mai ales pentru cazurile grave, plasma hiperimună va fi folosită într-o altă manieră în spitalele din țara noastră. Autoritățile se pregătesc să schimbe protocolul privind administrarea acestei terapii.

Plasma hiperimună a fost considerată o adevărată armă împotriva cazurilor severe de COVID-19. Tocmai de aceea, inițial, a fost administrată pacienților internați la ATI. Noi studii au scos la iveală că această terapie este cu adevărat eficientă dacă este administrată în fazele de început ale bolii, când virusul se află în faza de replicare. Prin prisma noilor studii, autoritățile din România vor să schimbe protocolul și să-l adapteze astfel încât terapia cu plasmă hiperimună să fie administrată înainte ca starea de sănătate a pacienților să se modifice.

Din câte știu eu, acest program a fost dedicat pacienților din ATI și presupunea administrarea tardivă. Acționează similar cu anticorpii monoclonali. Se pare că protocolul de administrare a plasmei în țara noastră va fi schimbat și în zilele următoare va apărea un nou protocol în care se poate administra, dar în faza precoce a bolii”, a explicat dr. Virgil Musta, șef de secție în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, în direct la Medika TV.

După același principiu, al administrării timpurii, funcționează și terapia cu anticorpi monoclonali, au explicat specialiștii.

Ei sunt foarte eficienți, cu o evoluție favorabilă a pacienților, dacă sunt administrați în prima săptămână de boală. Nu se dau preventiv, ci se dau în fazele incipiente de boală, în faza de replicare virală. Prin acest tratament practic se neutralizează virusul. Este un alt element important pentru ca boala să fie depistată la timp. Pentru că dacă acționezi precoce și rapid, evoluția va fi bună”, a mai spus dr. Virgil Musta.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes