Să dansăm! Cercetările au arătat că dansul ne menține mai tineri, chiar și la 85 de ani

Dansul nu ne poate aduce decât beneficii și se pare că sesiunile obișnuite de dans pot fi extrem de benefice și pentru persoanele de peste 85 de ani, ajutându-le să fie active fizic, să socializeze și să se reconecteze cu sinele lor mai tânăr, potrivit unei noi cercetări conduse de Universitatea din Leeds.

Proiectul „Dance On” a fost condus de cercetători de la Școala de Științe Biomedicale a Universității, împreună cu One Dance UK, Yorkshire Dance și darts, organizația de caritate pentru arte participative din Doncaster. S-a constatat că inclusiv persoanele considerate „cel mai în vârstă” – de peste 85 de ani – pot avea parte de numeroase beneficii în ceea ce privește starea de spirit și mobilitatea.

Cursurile, care au avut loc în orașele Leeds, Bradford și Doncaster, au primit 685 de persoane cu vârsta de peste 55 de ani la cursuri săptămânale de dans pe o perioadă de 12 luni. Cu o vârstă medie (medie) de 75 de ani, mai mult de o treime dintre persoanele care au participat proveneau din comunități extrem de defavorizate.

Dr. Sarah Astill, profesor asociat în controlul motorului la Școala de Științe Biomedicale din Leeds, a condus echipa de cercetare a Universității. „Inactivitatea fizică este recunoscută ca unul dintre principalii factori de risc pentru bolile neinfecțioase și mortalitate. De-a lungul timpului, a existat o scădere a activității fizice la adulții în vârstă, iar acest lucru este evident în special la persoanele cu vârsta peste 75 de ani. Oportunitățile de a implica adulții în activitate fizică sunt o prioritate globală, deoarece susțin îmbătrânirea sănătoasă și progresia lentă a bolii și a dizabilității.”, a declarat aceasta.

Ea a adăugat: „Arătăm că dansul oferit într-o serie de comunități diverse din punct de vedere social și economic este o modalitate fezabilă de a face adulții în vârstă activi fizic. Acest lucru este evident chiar și pentru „cei mai în vârstă”, de peste 85 de ani.”

La sfârșitul studiului, cercetătorii au descoperit că persoanele care s-au implicat în proiect și-au intensificat activitatea fizică, față de momentul începerii, și au menținut-o pe parcursul celor 12 luni.

Opiniile lor despre propria bunăstare s-au îmbunătățit, de asemenea, participanții spunând că se simt mai puternici, mai încrezători și „cu ani buni mai tineri”.

Un participant la Doncaster a spus: „După o sesiune Dance On, mă simt epuizat, dar extrem de bine! Sunt mult mai bine acum decât am fost vreodată.”

Un altul a adăugat: „Mi-a schimbat cu adevărat stilul de viață pentru că de când am ieșit la pensie, cred că mă deterioram. Cu siguranță, mi-a îmbunătățit stilul de viață și mă simt cu mulți ani mai tânără – și asta la doar câteva luni de la începere. Mă simt mult mai bine.”.

„Raportul de cercetare al proiectului Dance On a evidențiat anterior efectele pozitive asupra sănătății mintale, inclusiv reducerea anxietății și îmbunătățirea satisfacției de viață ca urmare a Dance On. One Dance UK este mândru și încântat de impactul imens pe care munca grupului nostru dedicat de parteneri Dance On – darts, Yorkshire Dance și Universitatea din Leeds – l-au putut avea în realizarea acestei lucrări importante.”, Andrew Hurst, CEO ONE Dance UK.

Sursa

 

 

 

Tags: , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes