Sănătatea și asistența socială din România, deficit de angajați

Salariile crescute din sectorul bugetar nu sunt suficient motiv pentru ca cei interesați de o carieră la stat să acceseze un post în sistemul bugetar. O demonstrează și ultimele cifre date publicității de Institutul Național de Statistică.

Datele privind trimestrul IV al anului trecut, referitoare la locurile de muncă vacantă, arată că sectorul bugetar are disponibile 24 % din totalul locurilor vacante la nivel național. Dintre acestea, 5800 sunt disponibile în asistență socială și sănătate.

Cel mai mare deficit de asistenți sociali este în mediul rural unde primăriile nu găsesc personal calificat pentru serviciile de asistență socială. O situație similară este și în privința personalului din sistemul sanitar.

România este una dintre țările din UE cu cel mai mare deficit de personal medical. În 2017, se înregistra o medie de trei medici şi mai puţin de şapte asistenţi medicali la mia de locuitori, mult sub media europeană. După majorarea salariilor din acest sector, migrația profesioniştilor peste granițe s-a mai temperat. Totuși, există o migrație dinspre zona rurală și orașele mici către unitățile medicale județene sau cele universitare.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea