Se pot sau nu vaccina împotriva COVID-19 gravidele și femeile care alăptează? Ce spun specialiștii

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 transmite că nu descurajează ca vaccinul să fie administrat în cazul femeilor însărcinate sau care alăptează, dacă există concluzia că beneficiile depășesc riscurile, chiar dacă nu există o recomandare oficială în acest sens.

Datele privind siguranţa administrării vaccinului împotriva COVID-19 la gravide și la femeile care alăptează sunt limitate, pentru că în studiile care s-au făcut numărul femeilor din aceste categorii a fost limitat.

“Sarcina

În acest moment, nu se recomandă ca vaccinurile împotriva COVID-19 dezvoltate de companiile BioNTech/Pfizer (Comirnaty) și Moderna să fie utilizate în cazul femeilor însărcinate fără consultarea prealabilă a medicului și fără a fi luate în considerare riscurile și beneficiile individuale.

Conform informațiilor puse la dispoziție de către producători, nu există până la acest moment suficientă experiență în studiile clinice pentru a recomanda utilizarea Comirnaty și Moderna în timpul sarcinii. În studiile pe modele animale nu s-au identificat efecte negative directe sau indirecte asupra embrionului/fătului, motiv pentru care vaccinarea poate fi luată în considerare atunci când beneficiile depășesc riscurile asupra mamei sau fătului (exemplu: personal medical expus SARS-COV-2 sau persoane însărcinate cu afecțiuni preexistente care predispun la evoluție severă a COVID-19).

Alăptarea

Nu există până în prezent studii cu privire la administrarea vaccinurilor Comirnaty și Moderna în cazul femeilor care alăptează și nu se cunoaște până la acest moment dacă vaccinurile sunt excretate în laptele matern, dar poziția Agenției Europene a Medicamentului este că nu sunt așteptate riscuri în legătură cu alăptarea”, se arată în comunicatul CNCAV.

De asemenea, sursa citată precizează că în ceea ce privește fertilitatea, în studiile pe modele animale nu au fost evidențiate efecte dăunătoare directe sau indirecte asupra fertilității feminine.

Tags: , , , , ,
Ți-ar putea plăcea