Semnal de alamă tras de medicii din Timișoara: crește numărul cazurilor de pneumonie comunitară

Medicii Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara au constatat o creștere alarmantă a numărului cazurilor de pneumonie comunitară.

Zilnic, potrivit unui comunicat de presă al instituției, la Camera de Gardă a Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” din Timișoara se prezintă 10 – 12 pacienți diagnosticați cu pneumonie comunitară.

Afecțiunea se transmite pe cale respiratorie și are o rată de mortalitate de aproape 15 %, în cazul pacienților care au comorbidități. Problemele de imunitate reprezintă principala cauză de îmbolnăvire.

Timp de aproape 2 ani, datorită protecției oferite de purtarea măștilor, aproape că nu am putut să vorbim de pneumonii comunitare. Așa cum îi spune și numele, îmbolnăvirea se produce în comunitate. Transmiterea este foarte ridicată, și asta îndeosebi în cazul persoanelor imunocompromise. Odată cu renunțarea la purtarea măștii, au început să apară, și acum chiar să crească numărul celor care dezvoltă o asemenea pneumonie. Din fericire, în majoritatea cazurilor vorbim de forme ușoare, care se pot trata ambulatoriu. Dacă, însă, pacientul are comorbidități, se impune internarea lui în spital pentru administrarea tratamentului. Și în această grupă intră persoanele care au neoplazii, boli renale cronice, BPOC (Boală Pulmonară Cronică Obstructivă), bronșiectazii, în general, persoane cu imunitate compromisă și care pot prezența risc vital”, spune dr. Geru Gabriel ,medic primar pneumolog, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Pneumonia comunitară se manifestă prin febră foarte mare, de peste 38 de grade, frisoane, junghiuri toracice, tuse cu expectorații și dificultăți de respirație.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea