Semnal de alarmă tras de medici în privința pacienților oncologici: Să vină cu încredere in spitale

Anul trecut, din cauza pandemiei, numărul pacienți oncologici care au solicitat un consult de specialitate într-o unitate spitalicească a scăzut considerabil, în unele spitale scăzând chiar și la jumătate față de 2019.

Potrivit unor date statistice existente la nivel național, diagnosticarea pacienților a scăzut în România dramatic în perioada de urgență. Specialiștii spun că riscurile amânării unui tratament împotriva cancerului, dar și amânarea prezentării la medic pentru diagnosticarea unei asemenea afecțiuni sunt mai mari decât acela al contractării virusului SARS-CoV 2.

De aceea, medicii trag un semnal de alarmă și cer demararea unei campanii naționale de conștientizare a populației pentru a se prezenta la medic la primele simptome ale unei boli, mai ales în cazul unor pacienți cu o posibila afecțiune oncologică.

Situația este cu adevărat dramatică. Dacă în 2019 am avut internați în Spitalul Victor Babeș, cu un diagnostic de suspiciune de neoplasm pulmonar, 664 de persoane, anul trecut, în 2020, doar 231 de persoane au venit la spital pentru a fi investigate. Situația este la fel de gravă și în ceea ce privește numărul pacienților internați, confirmați cu cancer de plămâni. Numărul acestora s-a redus cu 60 la sută, și asta pe fondul amânării sau refuzului de a se adresa medicilor. Bronhoscopiile, investigații necesare în cazul suspiciunilor de neoplasm pulmonar, au scăzut și ele cu 50 la sută anul trecut față de 2019. Pericolul este unul pe termen lung. Oamenii se feresc și amână să vina la spital pentru a fi diagnosticați ceea ce face ca intervențiile chirurgicale și tratamentul să fie și ele realizate cu întârziere. În acest fel, pacienții își reduc drastic șansele la un tratament care i-ar putea salva“, a declarat dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara, citat într-un comunicat de presă al unității medicale.

Potrivit sursei citate, scăderea diagnosticării a atras după sine și o reducere a numărului celor care s-au prezentat pentru administrarea unui tratament oncologic. Adresabilitatea a scăzut, în acest caz, cu 10 până la 15% în 2020 față de anul anterior.

Orice întârziere în administrarea terapiei duce la scăderea șanselor de supraviețuire ale pacienților. De aceea, trebuie găsit un compromis rezonabil între riscul de infecție cu SARS CoV 2 şi continuarea administrării terapiei oncologice. Scăderea dramatică a diagnosticării și tratării cazurilor noi de boală este cu siguranță sectorul în care pandemia COVID a determinat daunele colaterale cele mai mari. Întreruperi în programele de screening și follow-up, amânări în procedurile diagnostice și terapeutice, precum și reticența publică pentru contactul cu serviciile medicale sunt împreună factori care contribuie la acest tablou”, a declarat conf. dr. Șerban Negru, medic primar oncolog.

Medicii cred că amânarea prezentării la medic până la finalul pandemiei va duce la formarea unor liste de așteptare pentru diagnosticare și, implicit, tratament, ceea ce pentru unii pacienți ar putea fi fatal.

“Pacienții aflați într-un stadiu incipient al unui neoplasm, de exemplu, pot ajunge foarte repede, dacă nu sunt diagnosticați imediat și nu li se administrează un tratament corespunzător într-un timp cât mai scurt, la metastaze. În loc să fie posibilă vindecarea acestora, vom fi nevoiți doar să încercăm să le prelungim cât mai mult viața. Dacă acest lucru nu se înțelege, vom avea în viitor un număr mare de pacienți decedați pentru că au venit prea târziu la spital, de cele mai multe ori în ultimul stadiu. Renunțarea sau amânarea luării unei scheme de tratament existentă sau amânarea prezentării la medic pentru o reevaluare în vederea modificării schemei de tratament este la fel de gravă.  Putem vorbi de recidivă în situația unor pacienți care, dacă ar fi venit în mod constant la control și ar fi avut parte de tratament corespunzător, ar fi trecut cu bine prin boală”, a mai spus dr. Cristian Oancea.

Potrivit specialiștilor, cancerul bronhopulmonar a ucis la nivel mondial, în 2020, la fel de multe persoane ca pandemia de COVID-19, fiind înregistrate circa 1,8 milioane de decese prin fiecare din aceste boli.

Cancerul bronhopulmonar este extrem de agresiv și are o probabilitate enormă de evoluție rapidă spre metastazare și deces dacă nu este depistat și tratat precoce. De aceea, pacienții ar trebui să se prezinte la medic la primele semne sugestive – tuse seacă prelungită, expectorație cu sânge, scădere masivă în greutate la un mare fumător.

Probabilitatea de infecție virală în cursul vizitei la spital este foarte mică și nu justifică riscul asumat prin diagnosticarea tardivă”, a declarat conf. dr. Șerban Negru, medic primar oncolog.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea