Semne și simptome ale accidentului vascular cerebral

O boală extrem de gravă, accidentul vascular cerebral poate fi ușor recunoscut pentru că simptomele pe care le provoacă sunt evidente. Tot ce trebuie să facă persoanele aflate în jurul unui pacient care suferă de această afecțiune este să-l transporte cât mai repede la cel mai apropiat spital.

„În ultimii ani s-a dus o campanie tot mai puternică de către Societatea Română de Neurologie pentru a recunoaște semnele și a veni cât mai repede la spital, pentru că timpul este esențial. Într-un minut pierdem 1,9 milioane de neuroni. Iar într-o oră de accident vascular, unde nu se poate interveni, pierdem ca rezervă neuronală cam cât am pierde în 3,6 ani de îmbătrânire normală. Vorbim de cifre alarmante și de invaliditate, în cazul în care așteptăm prea mult” a declarat dr. Mirabela Manea, medic primar neurolog, Doctor în Științe Medicale, Rețeaua privată de Sănătate Regina Maria.

Boala poate fi ușor recunoscută pentru că simptomele sunt evidente. Pacientul prezintă asimetrie la nivelul feței, nu mai are putere în brațe și se exprimă neclar.

„Boala este ușor de recunoscut, avem scala FAST. Acronimul vine din limba engleză, dar se folosește și în România. Face înseamnă față, și vorbim despre asimetria feței. Se strâmbă gura. A este acronimul de la Arms, adică brațe. Iar accidentul vascular provoacă slăbiciunea brațelor. Efectiv pacientul nu mai are forță în brațe. S este acronimul pentru Speech, adică vorbire, limbaj. Pacientul nu articulează cuvintele„ a mai spus dr. Mirabela Manea, medic primar neurolog, Doctor în Științe Medicale, Rețeaua privată de Sănătate Regina Maria.

Intervenția terapeutică în cazul accidentelor vasculare este esențială în primele 3 ore de la declanșarea simptomelor. De aceea, la nivel național, Serviciile de Ambulanță au creat un cod special pentru această boală, astfel încât medicii să ajungă la timp la pacienți și să-i transporte la spital.

„În acest scop au fost făcute scale ușor de ținut minte de către populație, ca să-i educăm pe cei din jur să sune cât mai repede la 112. S-a făcut o colaborare bună cu Serviciile de Ambulanțe, creându-se un cod special pentru accidentul vascular, așa cum se întâmplă în cazul infarctului, ca pacientul să ajungă cât mai repede la medic” a mai spus dr. Mirabela Manea, medic primar neurolog, Doctor în Științe Medicale, Rețeaua privată de Sănătate Regina Maria.

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea
De interes