Simptome comune ale bolilor cu transmitere sexuală

O listă de semne și simptome care apar după un contact sexual neprotejat trebuie să ne trimită direct în cabinetul medicului, pentru că poate fi vorba despre o posibilă infecție cu transmitere sexuală. Netratate corespunzător, aceste boli pot afecta serios starea de sănătate.

„Care sunt simptomele care ar trebui să ne îngrijoreze? Ar fi o secreție vaginală sau uretrală, însoțită de modificări ale culorii și aspectului ca și cantitate. Apariția unor leziuni, pot fi fie înroșiri ale pielii, diverse excrescențe, papule, în zona organelor genitale sau în zona cavității orale” a explicat dr. Oana Firescu, medic primar dermatolog.

La toate aceste simptome se pot adăuga și senzația de usturime în timpul urinării sau durerile în zona pelviană, mai ales în cazul femeilor.

„De asemenea, vorbim despre usturime și jenă atunci când urinăm sau la contactul sexual atât la femeie, cât și la bărbați și dureri în etajul abdominal. Este vorba despre sindromul inflamator pelvin și apare mai ales în cazul femeilor” mai spune dr. Oana Firescu.

Odată ajunși în cabinetul medicilor, pacienții beneficiază de un set de analize specifice pentru a se identifica agentul patogen care provoacă aceste simptome, astfel încât medicul să prescrie tratamentul corespunzător.

„Să vedem cu ce poate veni la pachet o relație de o noapte sau cu o persoană necunoscută. Adesea la cabinet pacienții vin și spun că au avut contacte neprotejate și vor să-și facă toate analizele. Investigațiile curpind VDRL-ul, aceasta este analiza pentru sifilis, și analiza pentru HIV. În general pacientul este neliniștit și vrea să afle de astăzi pe mâine dacă s-a îmbolnăvit. Ei bine nu putem afla acest lucru decât, cel mai devreme în 30 de zile în cazul sifilisului, pentru că anticorpii au nevoie de un anumit timp ca să apară și la fel în cazul infecției HIV” a mai spus dr. Oana Firescu.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes