SOCATA, BĂUTURA MIRACULOASĂ A LUNII MAI. Care sunt beneficiile socului. Rețeta ideală

În această perioadă, florile de soc ne îmbată cu aroma și frumusețea lor. Dincolo de aspect și miros, socul are și o mulțime de beneficii pentru sănătate. Acesta conține o multitudine de substanțe active, printre care bioflavonoizi ori acizii graşi Omega 3 şi Omega 6.

Socul are proprietăți diuretice și laxative, dar este indicat și în afecțiuni ale sistemului nervos. În afara florilor, de la soc pot fi folosite și frunzele, fructele, scoarța și rădăcinile, toate având proprietăți medicinale.

Socul e recomandat sub formă de ceaiuri sau tincturi. Totuși, în această perioadă poate fi consumat sub forma unei băuturi delicioase, din flori. Socata este foarte ușor de preparat în casă, după o rețetă de pe vremea bunicii.

Pentru o socată tradițională avem nevoie de: 10-14 flori de soc (în funcție de mărime), 10 litri de apă, 4 lămâi, 1 kg de zahăr, 10 boabe de orez sau 5 grame de drojdie proaspătă (pentru fermentație).

Florile de soc se pun într-un borcan de 10 litri, iar peste ele adăugăm apa şi lămâile. Lămâile trebuie tăiate felii, iar sucul se stoarce în apă. Borcanul se acoperă şi se lasă așa o zi. A doua zi se adaugă zahărul și boabele de orez sau drojdia, se amestecă bine, se acoperă din nou și se lasă la fermentat încă 3-4 zile. Borcanul nu trebuie închis complet, astfel încât preparatul să poată „respira”. Compoziția trebuie amestecată de cel puțin două ori pe zi.

Când apa capătă o culoare gălbuie, sucul se strecoară, iar socata e gata. Trebuie ținută în frigider, în sticle închise ermetic, sau într-un alt loc întunecos și rece.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes