SPUNE-MI CE FILME ÎȚI PLAC, CA SĂ-ȚI SPUN CUM TE COMPORȚI ÎN PANDEMIE. Categoria de filme ai căror fani fac față cu succes pandemiei

Îți plac filmele apocaliptice, în care sfârșitul e aproape, indiferent că Pământul e amenințat de extratereștri, virusuri sau cataclisme naturale? Atunci e foarte probabil să faci față pandemiei și să fii un cetățean responsabil, care respectă măsurile transmise de autorități.

O mică echipă de cercetători de la Universitatea din Chicago, Universitatea de Stat din Pennsylvania și Universitatea Aarhus a descoperit că persoanele care preferă filmele cu și despre sfârșitul lumii pot fi mai rezistente atunci când se confruntă cu pandemia în viață reală. Ei au scris o lucrare care descrie mărturiile unor voluntari despre filmele pe care le-au văzut și despre experiențele lor pandemice reale, potrivit Medical Express.

Industria filmelor scoate de ani buni filme de tipul sfârșitului lumii – de la atacuri marțiene și erupții vulcanice masive până la lovituri de asteroizi – și, desigur, pandemii care ucid pe toată lumea. Psihologii au încercat să înțeleagă de ce oamenii vizionează astfel de filme, dar nu prea au avut succes. De data aceadta, cercetătorii au privit genulș acesta de filme într-un alt mod – ca pregătire pentru scenarii de dezastre din viața reală.

Ei s-au întrebat dacă vizionarea unui film despre o epidemie, cum ar fi „Contagion”, (2011), cu Gwyneth Paltrow și Matt Damon, ar putea ajuta oamenii să facă față unei pandemii din lumea reală. Ei au remarcat că vizionarea „Contagion” a crescut dramatic în primele câteva luni ale pandemiei coronavirusului. Pentru a afla de ce și dacă vizionarea filmului i-a ajutat pe oameni, cercetătorii au apelat la Prolific – un instrument de recrutare online care permite cercetătorilor să se conecteze cu voluntarii. Pentru studiul lor, cercetătorii au stat de vorbă cu 126 de persoane. I-au întrebat despre ei înșiși și dacă sunt fani ai filmelor din anumite genuri, dar și cum se simt în legătură cu coronavirusul și, bineînțeles, dacă au vizionat filmul „Contagion”.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care au urmărit recent ceea ce descriu drept filme „prepper” arătau semne ale unor niveluri mai ridicate de reziliență la pandemia din lumea reală. Ei sugerează expunerea la anumite scene fac  ca un telespectator să fie pregătit psihologic pentru unele dintre evenimentele care s-au derulat pe măsură ce adevărata pandemie a început. De asemenea, ei au observat că oamenii care vizionează filme horror generice au raportat, de asemenea, niveluri mai ridicate de abilități de a face față în primele zile ale adevăratei pandemii. Cercetătorii sugerează că astfel de filme permit spectatorilor să aibă abilități pe care să le folosească dacă apare o nevoie reală.

Tags: , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes