Statistică îngrijorătoare în spitale: 1 din 10 medici declară că a fost agresat în timpul serviciului 

O analiză statistică realizată de Colegiul Medicilor din România arată faptul că medicina nu este o profesie sigură. Astfel, potrivit CMR, 1 din 10 medici care lucrează în spitalele românești au fost agresați fizic în timpul consultațiilor acordate pacienților. 

Colegiul Medicilor din România a înaintat chestionare în care medicii au fost rugați să răspundă unor întrebări legate de siguranța pe care o au la locul de muncă. Astfel, 10% din cei peste 8000 de medici care au răspuns întrebărilor au declarat că au suferit o agresiune fizică în timpul consultațiilor oferite pacienților. 

Datele au arătat faptul că cei mai expuși riscului de a fi agresați sunt medicii sub 35 de ani. În ceea ce privește specialiățile medicale cu cele mai multe procente în ceea ce privește agresiunea fizică în timpul consultațiilor sunt Psihiatria (21%), Anestezia și Terapia Intensivă și Medicina de Urgență (20%), Pediatria (12%).

„Înţelegem îngrijorarea şi durerea provocate de un incident sau pierdere în rândul pacienţilor. Cu toate acestea, este esenţial să menţinem respectul şi înţelegerea pentru munca medicilor şi a personalului medical, care depun constant eforturi pentru a oferi îngrijire de calitate, deseori în condiţii de stres şi resurse limitate. Pe lângă situaţiile extreme, care pun medicii în pericol de a fi agresaţi verbal şi fizic, medicina defensivă a devenit o realitate în sistemul medical din ţara noastră, ceea ce înseamnă că o parte dintre medici profesează mai degrabă cu intenţia de a se proteja de eventuale acuzaţii decât pentru nevoia reală a pacientului” se arată într-un comunicat de presă al Colegiului Medicilor din România, semnat de dr. Daniel Coriu, președintele CMR.

Recent, Colegiul Medicilor din România a dat publicității rezultatele unui alt studiu pe care l-a realizat, în care a fost analizată situația burn-out-ului în rândul medicilor.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes