Stilul de viață, important în atenuarea simptomelor provocate de menopauză

Menopauza este o etapă fiziologică din viața oricărei femei, care aduce schimbări semnificative pentru organismul acestora. Simptomele pot fi mai ușoare sau mai intense, însă pot fi atenuate cu ajutorul stilului de viață echilibrat.

„Menopauza este o perioadă fiziologică din viața femeii când activitatea ovariană se sistează. Mă refer în egală măsură la posibilitatea femeii de a concepe și la secreția hormonilor feminini care, pe parcursul vieții fertile, mențin feminitatea” a explicat conf. univ. dr. Loreta Diana Păun, medic primar endocrinolog și consilier prezidențial în cadrul Departamentului de Sănătate Publică al Administrației Prezidențiale.

Această etapă fiziologică poate crea complicații și pe termen lung. „Există însă și complicații pe termen lung mai importante. Mă refer a osteoporoză, care este o problemă de sănătate publică, mă refer la complicațiile cardiovasculare care se agravează după vârsta menopauzei și la problemele psihice și de degenerare cerebrală. După vârsta menopauzei există acest risc la femei” susține dr. Diana Loreta Păun.

O alternativă pentru atenuarea acestor simptome a fost considerată terapia hormonală. Din păcate, studiile au arătat că acest tip de terapie crește incidența bolilor cardiovasculare în cazul femeilor.

„De-a lungul timpului s-au făcut încercări de a trata simptomele menopauzei tocmai pentru a asigura femeii o calitate femeii cât mai apropiată de cea din perioada fertilă. Din păcate, prin studii, s-a demonstrat că administrarea hormonilor după menopauză, o perioadă îndelungată, riscul cardiovascular crește nu scade” a explicat dr. Diana Loreta Păun.

Tocmai de aceea, cea mai eficientă metodă de a ține sub control simptomele menopauzei este abordarea unui stil de viață sănătos.

„Cred că trebuie să ne gândim la stil de viață, pentru că nu poate fi vorba despre o prevenție în cazul menopauzei. Putem preveni efectele acestei etape printr-o alimentație bogată în calciu și vitamina D” a mai spus dr. Diana Loreta Păun.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea