Studiu: A fost realizat primul transplant renal cu un rinichi provenit de la porc. Organul a fost modificat genetic 

Un bărbat din Statele Unite ale Americii, aflat în moarte cerebrală, a fost inclus într-un studiu clinic, în urma căruia i-a fost transplantat un rinichi provenit de la porc, modificat genetic. Studiile arată că acest tip de transplant ar putea salva viețile a zeci de mii de oameni. 

Pacientul, originar din Maryland, se afla în moarte cerebrală și supraviețuia doar cu ajutorul aparatelor. Acesta a primit un rinichi provenit de la un porc, modificat genetic. În timpul testelor realizate, oamenii de știință care au realizat operația au observat că organul funcționează fără probleme. Acest studiu este rezultatul a peste 30 de ani de cercetări și este pentru prima dată când s-a putut constata o reglare a nivelului creatininei. Principalul coordonator al studiului, medicul Jayme Locke a explicat: „Acest studiu ne arată faptul că există soluții pentru a rezolva criza de organe, putând astfel prevenii zeci de mii de morți înregistrate anual. Vom continua cercetările pentru a îmbunătăți metodele tradiționale de transplant, astfel încât să folosim această metodă și pentru pacienții în viață”. 

Ideea de a folosi organele de animale pentru transplantul uman se numește „xenotransplat”, iar motivele pentru care s-a folosit un rinichi de porc sunt generate de similitudinile dintre specii. Profesorul Toby Coates, expert în cadrul Universității Adelaide, Australia, a precizat: „Acest studiu ne arată dovadă că organele de animale modificate genetic pot înlocui funcția unui rinichi uman, cu ajutorul medicației pe care o primesc pacienții după transplant”. 

Anul trecut, în Marea Britanic, peste 2000 de operații de transplant renal au fost realizate, cele mai multe din cauza deteriorării funcției renale. Pierderea funcției renale este provocată de boli precum diabetul sau hipertensiunea arterială. 

SURSA

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea