STUDIU ASE. Cum poate fi redresată economia României în pandemie

Peste 90 de cadre didactice, doctoranzi și cercetători, ai Academiei de Studii Economice din București lucrează, de la debutul pandemiei în țara noastră, pentru a elabora un plan de redresare economică în condițiile impuse de pandemia de COVID-19. Mediul academic speră să aibă o colaborare bună cu autoritățile, astfel încât acestea să înțeleagă mecanismele prin care pot minimiza impactul crizei sanitare asupra economiei.

La ca economiile celor mai multe state de pe glob, și cea a României a fost puternic afectată de criza sanitară provocată de pandemia de COVID-19. Încă din martie 2020, motoarele economiei românești funcționează în stare de avarie și dau semne că s-ar putea opri în orice moment. Pentru ca presiunea pusă pe mediul economic să fie mai redusă, specialiștii din cadrul Academiei de Studii Economice din București au realizat un studiu despre susținerea economiei în aceste vremuri delicate. „Am început lucrul în martie, împărțind economia în sectoare, după codurile CAEN, avem analizate 14 sectoare, începând cu agricultura și terminând cu cultura și activitățile industriei recreative, ca să spun așa. Dar, de asemenea, avem și 10 analize transversale dacă ne imaginăm realitatea precum o tablă de șah. Avem, pe de o parte, sectoarele și, de cealaltă parte, analiza transversală, începând cu comerțul exterior de exemplu, fiscalitatea, economia comportamentală sau administrația publică ori dezvoltarea regională” a explicat prof. univ. dr. Ion Anghel, prorector al Academiei de Studii Economice din București, în direct la Medika TV.

Dincolo de beneficiile pe care le aduce pentru economia din țara noastră, studiul specialiștilor din cadrul ASE București este o oportunitate pentru mediul academic de a-și demonstra competențele. „Medicul academic are o bună oportunitate de a-și dovedi utilitatea și relevanța. Au fost aproximativ 90 de cadre didactice doctoranzi, cercetători, care au lucrat în echipe mixte. Și acesta este lucrul grozav, că au lucrat împreună experți în agricultură cu experți în modelare” a mai spus prof. univ. dr. Ion Anghel, prorector al Academiei de Studii Economice din București.

Următoarea etapă a acestui studiu o reprezintă realizarea legăturilor cu autoritățile și acceptarea de către acestea a oportunităților prevăzute în cercetarea experților ASE. „Pasul următor este de a crea o legătură permanentă cu autoritățile și cu mediul economic public sau privat și de a oferi din partea mediului academic această viziune independentă și profesionistă” a explicat prof. univ. dr. Ion Anghel, prorector al Academiei de Studii Economice din București.

Prin acest studiu, Academia de Studii Economice a reușit să realizeze o analiză a modului în care economia românească se comportă pe timp de criză și a modului în care a fost afectată de criza sanitară.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes