Studiu îngrijorător! Particulele de SARS-CoV-2 rămân active pe bancnote până la 4 săptămâni

Un studiu realizat în Australia arată că noul coronavirus poate rămâne activ pe bancnote, sticlă sau alte obiecte pe care le folosim zi de zi până la 4 săptămâni.

Cercetătorii din cadrul Centrului Australian pentru Prevenirea Bolilor au arătat că SARS-CoV-2 este un virus foarte puternic, care poate să supraviețuiască pe suprafețe, la o temperatură a camerei de 20 de Grade Celsius, până la 28 de zile. Prin comparație, virusul gripal poate supraviețui în aceleași condiții doar 17 zile.

Mai mult decât atât, în cadrul aceleiași cercetări, s-a demonstrat că pe bancnote sau tastatura bancomatelor particulele virale ale SARS-CoV-2 pot fi active până la 4 săptămâni. „Rezultatele pe care le-am obținut arată faptul că noul coronavirus poate rămâne contagios pe numeroase suprafețe perioade lungi de timp. Tocmai de aceea este important să fim precauți, să ne spălăm pe mâini și să curățăm suprafețele cât mai des”, a explicat Debie Eagles, director adjunct în cadrul Centrului Australian pentru Prevenirea Bolilor, citată de publicația Bloomberg.

Tot cercetătorii australieni au descoperit și că SARS-CoV-2 poate rezista mai mult pe suprafețe fine, prin comparație cu cele mai aspre, precum bumbacul. Acest studiu a fost finanțat cu fonduri din partea Ministerului Apărării din Australia și s-a realizat prin impregnarea unui mucus artificial cu coronavirus pe diverse suprafețe, având concentrații virale similare cu probele prelevate de la bolnavii infectați.

Totodată s-a constatat că virusul este foarte rezistent în medii cu temperaturi scăzute, tocmai de aceea venirea sezonului rece va reprezenta o mare provocate pentru întreaga lume medicală în lupta cu acest agent patogen.

Tags: , , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea