Studiu. Trombozele, mai puțin probabile după vaccinare decât în COVID-19

Un amplu studiu britanic, ale cărui concluzii sunt preluate de news.ro, arată că riscul apariției cheagurilor de sânge, este mult mai mic la persoanele vaccinate în comparaţie cu persoanele care au trecut prin boală. Cercetarea, ale cărei concluzii sunt preluate din British Medical Journal, compară date de la 29 de milioane de persoane care au primit prima doză de vaccin de la Pfizer-BioNtech sau de la Oxford-AstraZeneca, și, pe de altă parte, ale unui număr de aproape 2 milioane de persoane testate pozitiv la coronavirus.

Studiul a devenit extrem de util după ce suspiciunile că utilizarea vaccinului Astra Zeneca ar favoriza apariția trombozelor, ca efect secundar, au încetinit vaccinarea cu acest ser. În realitate, există de fapt „un risc crescut” de a dezvolta tromboze după vaccinare, dar acest risc era „mult mai slab decât cel asociat unei infecţii cu SARS-CoV-2”, arată cercetarea.

Julia Hippisley-Cox, profesor de epidemiologie clinică şi practică generală la Universitatea din Oxford și coordinator al studiului, a declarat: „Oamenii ar trebui să fie conştienţi de aceste riscuri crescute după vaccinarea anti-COVID-19 şi să solicite asistenţă medicală imediat dacă dezvoltă simptome, dar, de asemenea, să ştie că riscurile sunt considerabil mai mari şi pe perioade mai lungi de timp dacă sunt infectaţi cu SARSCoV-2”.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea