“Succesul” campaniei de vaccinare: România exportă vaccinuri, ca să nu expire

Campania de vaccinare împotriva COVID-19 bate pasul pe loc. Ținta autorităților programată pentru data de 1 iunie, de 5 milioane de persoane vaccinate, nu este atinsă nici la 1 iulie, potrivit ultimelor date prezentate de Comitetul Național pentru Coordonarea Activităților de Vaccinare împotriva COVID-19.

Ultimele cifre arată că până astăzi s-au vaccinat abia 4,7 milioane de persoane, iar în ultimele zile numărul celor care au făcut prima doză a fost, 3 zile consecutiv, sub 10.000 de persoane. Mai exact, sâmbătă s-au făcut 7700 de vaccinări inițiale, duminică doar circa 5800, iar luni doar aproximativ 8300 de persoane au făcut prima doză a vaccinului anti-COVID-19.

În aceste condiții, autoritățile se gândesc să vândă o parte din vaccinuri, mai ales că acestea riscă să expire.

Premierul Florin Cîțu a precizat că cele mai multe vaccinuri vor ajunge în Danemarca.

“O parte dintre doze au fost exportate. Nu dintre cele care urmau să expire acum pe 30, poate şi din cele care urmau să expire acum pe 30, dar există o analiză a tuturor, avem un contact cu mai multe ţări pentru a exporta, pentru a dona. În fiecare zi primim cereri. În Danemarca o să trimitem mai multe. În Danemarca vindem. Vindem în mai multe ţări. Cred că un milion de doze vor merge în Danemarca. Ministerul Sănătăţii are toate cifrele”, a spus Florin Cîţu într-o declarație de presă.

Premierul a precizat că este vorba despre vaccinuri Pfizer, care vor fi vândute la prețul cu care au fost achiziționate.

Când a fost făcută strategia pentru UE, toate ţările au avut aceeaşi strategie. S-au contractat mai multe pentru că trebuia să ajungem în acelaşi moment în care vindeam în alte ţări şi strategia este de a vinde la preţul de achiziţie. Oricum, am atins cea mai importantă ţintă. Ieri (duminică – N.R.) în Bucureşti, în 24 de ore nu a fost nicio persoană infectată. Ţinta vaccinului este aceea de a elimina pandemia şi ţinta este atinsă“, a mai spus premierul.

Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea