Terapia cu plasmă de la pacienți vindecați de COVID-19. Cum se face și ce rezultate are

Plasma din sângele pacienților cu COVID-19 care s-au vindecat și au dezvoltat anticorpi poate fi folosită într-o terapie cu rezultate remarcabile. Procedura, folosită în mod special în SUA, este prevăzută în ghidul Societății Americane de Boli Infecțioase, dar este insuficient testată. Rezultatele pe un număr redus de pacienți, de ordinul zecilor, au arătat o perioadă mai scurtă în care bolnavii se vindecă și capătă anticorpi, dar sugerează și o îmbunătățire a stării bolnavilor în stare critică, cu sindrom de detresă respiratorie acută, cu insuficiență respiratorie și pneumonie. Medicul infecționist militar Valeriu Gheorghiță a explicat, la Medika Tv, ce rezultate a avut terapia în cazul pacienților care au beneficiat de ea.

Plasma se recoltează cu ajutorul unor dispozitive medicale care se vor instala în câteva centre de transfuzii sangvine din țară. Echipamentele provin dintr-o donație a unei companii farmaceutice și vor fi puse la dispoziția centrelor de transfuzii sangvine din județe cu număr mai mare de bolnavi vindecați. Aparatele vor putea fi folosită, pe o perioadă determinată, pentru procedura de plasmafereză, adică recoltarea și prelucrarea plasmei. Unul dintre primele centre care vor beneficia de aceste echipamente este cel din București. Directorul Centrului de Transfuzii București, Doina Goșa, a explicat la Medika Tv, cum va utilizat dispozitivul:

https://youtu.be/k5eYs3ROASo

România nu a autorizat încă terapia cu plasma convalescentă. Decizia aparține Ministerului Sănătății care a stabilit deja protocolul de recoltare, prelucrare a plasmei.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes