TESTAȚI PENTRU TBC, DESCOPERIȚI CU COVID-19. Câte cazuri au descoperit medicii de la „Marius Nasta”

Două cazuri de infecție cu noul coronavirus au fost identificate de echipajul caravanei de depistare activă a tuberculozei aflată în județul Bacău, anunță reprezentanții Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta.

Descoperirea nu a fost întâmplătoare, pentru că un soft de inteligență artificială,  care completează programul de depistare a tuberculozei și care poate poate indica un scoring specific infecției COVID 19 în paralel cu scoringul de depistare a infecției tuberculoase, a fost implementat cabinetelor mobile de depistare activă a tuberculozei, coordonate de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta.

“Această măsură a fost necesară având în vedere contextul pandemic pe care îl traversăm, cât și dorința de nu opri cel mai mare program de depistare activă a tuberculozei pe care îl desfășoară România, țară cu cel mai mare număr de bolnavi de tuberculoză din UE. Cabinetele mobile vizează diagnosticarea tuberculozei, boală pulmonară contagioasă cu simptome care se pot suprapune infecției cu SARS-COV-2, ceea ce impune asigurarea  de servicii  din partea echipelor de pe caravane care să vină în sprijinul pacienților simptomatici care pot avea una sau ambele infecții.

Softul de inteligență artificială  oferă o citire pe loc a radiografiilor indicând scorul care arată probabilitatea îmbolnăvirii  cu TB sau COVID 19. Programul oferă interpretarea pentru încă 13 patologii pulmonare, altele decât tuberculoza sau infecția cu coronavirus.”,  se arată în comunicat.

Până acum în județul Bacău  a fost testat un număr 1060 de persoane, iar activitatea continuă și în luna august. Cei doi pacienți depistați cu COVID 19 de echipa caravanei au fost luați în evidență de instituțiile abilitate din Bacău.

“Este util ca depistarea bolilor infecțioase, indiferent de etiologia lor, să se facă într-un ritm alert concomitent cu utilizarea tehnologiilor înalt performante care vin direct în sprijinul pacientului. ” a declarat dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta.

Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta coordonează 4 caravanele de depistare activă a tuberculozei – Screening TB. Caravanele s-au aflat până acum în județele Dâmbovița, Ilfov, Bacău și în municipiul București, urmând a se muta din luna august în județul Teleorman.

Caravanele Screening TB ale Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta fac parte din cel mai mare program de depistare activă a tuberculozei realizat în România ultimilor 30 de ani. Acesta se derulează pe parcursul a patru ani, iar cabinetele mobile se deplasează pe tot teritoriul României.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea