Testul Babeș Papanicolau, examenul medical care depistează orice urme ale infecției cu virusul HPV

Virusul HPV este întâlnit atât la bărbați, cât și la femei. Depistarea și tratarea infecției este esențială, mai ales în cazul femeilor, având în vedere incidența ridicată a cancerului de col uterin, boală pe care acest virus o provoacă.

Cea mai eficientă metodă de depistare a infecției HPV rămâne testul Babeș Papanicolau. „Ca orice infecție virală, cel mai adesea este asimptomatică asta însemnă că persoana purtătoare nu are o anumită simptome. Dar există semne ce pot fi identificate și pot fi depistate printr-o evaluare numită test Babeș-Papanicolau. Este o evaluare a unor celule de la nivelul colului uterin care, atunci când sunt infectate, prezintă niște modificări. Aceste modificări celulare pot să încadreze infecția în diferite grade. În funcție de gradul infecției pot fi luate măsuri pentru a preveni apariția cancerului” a explicat dr. Dragoș Median, medic primar oncolog.

Iată și când trebuie realizat acest test: „Testul se poate face începând cu vârsta de 25 de ani poate fi făcut o dată la 3 ani, nu este obligatoriu să fie făcut anual, evident dacă este un test negativ. După această vârstă se consideră că prezența unei tulpini patogene de HPV este mai ridicată” a explicat dr. Dragoș Median. 

Testul Babeș Papanicolau evidențiază și eventualele leziuni pe care infecția virală le provoacă. În multe cazuri, monitorizarea evoluției acestora este suficientă, pentru că infecțiile sunt autolimitante și dispar. „Dacă apar modificările în urma testelor efectuate, dacă sunt neimportante care nu sugerează o evoluție către o leziune malignă. Atunci monitorizarea este suficientă. Repetarea testării tocmai pentru că în decurs de 2- 6 ani genul acesta de infecții sunt autolimitante și dispar. Repetarea evaluării poate să fie suficiente. Dacă nu apare o agravare a modificărilor, atunci riscurile sunt eliminate” a mai spus dr. Dragoș Median. 

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea