Tot mai mulți români suferă de boli cardiace rare. Medic: Cea mai mare parte a bolilor rare sunt boli genetice

În ultimii ani, la nivel național, a crescut numărul pacienților cu boli cardiace rare. România are un Plan Național dedicat depistării și tratării acestor afecțiuni. Cu toate acestea, medicii susțin faptul că țara noastră este departe de a avea o acoperire largă de echipamente medicale pentru depistarea cât mai multor cazuri de astfel de afecțiuni.

Incidența bolilor cardiace rare în România a fost prezentată la Medika TV de către Prof. Univ. dr. Ruxandra Jurcuț, medic primar cardiolog, coordonatorul Centrului de Expertiză pentru Boli Cardiovasculare Genetice Rare din cadrul Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Ilescu”. În opinia acesteia, la nivel național, în ultimii ani, se constată o creștere a acestor afecțiuni.

„Numărul de pacienţi a crescut. Asta e un lucru evident. Celălalt lucru care s-a schimbat este accesul la investigaţii speciale, avansate. Cea mai mare parte a bolilor rare sunt boli genetice. Accesul la testare genetică a crescut spectaculos, mă refer şi la sistemul public. Doar anul trecut am reuşit, alături de Casa Naţională de Asigurări şi de comisiile de cardiologie, de genetică, să implementăm în contractul-cadru al Casei de Asigurări un pachet dedicat spitalizării de zi a pacienţilor cu boli cardiace genetice, în care se poate face testare genetică”, a afirmat medicul Ruxandra Jurcuţ, la Medika Tv.

Totuși, deși în țara noastră există infrastructura necesară pentru depistarea bolilor genetice, suntem însă departe de a avea o acoperire națională eficientă în ceea ce privește aparatura necesară și clinicile în care astfel de teste să poată fi realizate.

„Fiecare an ne aduce satisfacții şi realizări, dar ne aduce şi noi provocări şi, chiar dacă în acest moment, în România, există câteva centre care au şi expertiza şi tehnologia necesare testării genetice în sistem academic, în sistem public, suntem departe, ca ţară, de a avea acoperirea necesară în acest moment istoric, în care medicina personalizată este o realitate şi în care nu mai tratăm nişte boli generice, ci tratăm nişte particularităţi, unde poţi salva vieţi, punând diagnosticul clar”, a adăugat medicul Ruxandra Jurcuţ.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes